Ямбол празнува 142 години от Освобождението на града от османско владичество

Ямбол, 17.01.2020 г.

С приемане строя на представителна част от Ямболския гарнизон започна днес тържествения ритуал за честването на 142-та годишнина от освобождението на Ямбол от османско владичество. Традиционно това знаменателно за местната история събитие се отбелязва пред паметната плоча, поставена на мястото, където ямболци посрещат руските войници от 23-ти Донско-казашки полк през 1878 г. – пред сградата на бившето училище „Св. Св. Кирил и Методий“, сега ОДК.

Церемонията беше предшествана от изпълнения на патриотични мелодии и маршове от Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ и песни в изпълнение на Вокална група „Пятница 13“ при читалище „Зора“.

Припомнено бе, че освобождението на Ямбол е жадувано от 505 години, то е изстрадано и заплатено с кръвта на хилядите български хайдути, въстаници и опълченци, загинали за свободата на България. Намесата на Русия е предизвикана от подвига и саможертвата на българските герои и пламенни родолюбци от кървавата Априлска епопея от 1876 г., сред които са и нашите съграждани: Георги Дражев, Жеко Андреев, Атанас Кратунов, Панайот Гайдаров, Никола Попиванов, Киро Икономов. Ямболци се включват в подготовката и в хода на освободителната война, в която участват Жельо войвода, Ставри Дражев, Кирил Козловски, Филип Маслинков, Стефан Любомски, Георги Иванов, Георги Янков, Иван Карнобатлов, Димитър Съсълов, Иван Милков, Манол Георгиев, Васил Попов и медицинската сестра Анка Александрова. Ямбол се гордее, че Стилияна Параскевова, дъщеря на браилския търговец с ямболски корен Иван Параскевов, ушива знамето на Четвърта опълченска дружина с трите цвята – бяло, зелено, червено и с извезан златен лъв. Този трибагреник се явява първообраз на българското национално знаме.

„Светла и паметна е днешната дата за нашия град, защото преди 142 години свободата за ямболии изгрява точно тук, на това място след повече от половин хилядолетие османско робство“, припомни в словото си кметът на Ямбол Валентин Ревански. „Днес е трудно да си представим преживения ужас на нашите предци по време на войната. Жителите на Ямбол претърпяват неописуеми мъки и страдания и дават свидни жертви, а градът е почти изцяло опожарен. Спасението идва на 17 януари 1878 г. с влизането в града на руските освободителни войски от 23-ти Донско-казашки полк, предвождан от полк. Николай Бакланов. Затова днес изразяваме нашата дълбока признателност към българските родолюбци, жертвали живота си на олтара на свободата и към хилядите руски войни, сражавали се далеч от дома, към всички, участвали в тази освободителна за нас война“, каза градоначалникът на Ямбол.

Архимандрит Димитрий в съслужение с духовници от ямболските храмове отслужи благодарствен молебен. Поднесени бяха венци и цветя на признателност от държавни, общински, обществени организации и граждани. Прозвуча националният химн, с едноминутно мълчание бе отдадена почит към героите.

Участниците в честването се отправиха в шествие по централните улици на Ямбол към Паметника на героите, загинали за националното ни освобождение, където също бяха поднесени венци и цветя на признателност.

В церемонията участваха и възстановчици от клубовете „Традиция“ от Ямбол и Нова Загора.

About the Author :

Leave a reply