Ямбол празнува на Свети Дух

chНа Свети Дух официалното честване на Деня на Ямбол по традиция  започна с отслужването на празнична Света литургия в най-стария храм в града „Света Троица“ в квартал „Каргон“. Лично Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Ионикий в съслужение с ямболски свещеници отслужи литургията и благослови Ямбол и неговите граждани.

ch 2В центъра на Ямбол Духовият оркестър към НЧ „Съгласие 1982” даде началото на празника, след което започна и официалната церемония пред сградата на общината с тържественото издигане на знамената на Република България, община Ямбол и Европейския съюз пред тържествено строените военни части. Гости на празника бяха народните представители Юлиян Папашимов, Кристиан Вигенин, Николай Пенев, общински съветници, военни и др.

??????????????????????????????? „Това, което постигаме, и още амбициозни цели, които си поставяме, са израз на стремежа да продължаваме напред, да развиваме своя град. Защото какъв ще бъде Ямбол утре – зависи от усилията на всеки един от нас днес“, подчерта в празничното си слово кметът на града Георги Славов и пожела на всички ямболлии здраве и благоденствие.

DSC08207
По традиция, след това на тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол бяха връчени отличия на личности и организации, дали своя значителен принос за развитието на града.
По обяд беше спазена традицията за провеждане на традиционния Народен събор „Свети Дух” пред читалище „Пробуда-1909”.

ch 4Любителските състави на читалището представиха празничен концерт, в който се включиха вокална група „Виолина”, Женска вокална група за народно  пеене, Мъжка група за народно пеене и малките танцьори от танцов състав „Каргончета”. Кметът на града поздрави събралите се ямболлии. Водосвет отслужиха Архиерейският наместник архимандрит Димитрий и отец Янко. По традиция беше раздаден и курбан за здраве.

ch 5В следобедните часове пред Младежки дом „Георги Братанов” бяха  връчени наградите на победителите в детския конкурс за рисунка „Празник в моя град”.

В Художествена галерия „Жорж Папазов” беше открита традиционната изложба на ямболски художници „Светлината”, посветена на празника на града. Тази година специален гост на изложбата беше Елена Парушева – артист от световна величина, която е родена в Ямбол, но над 28 години живее във Франция.

ch 6Финалното събитие в празничния ден беше фолклорно шоу „Който може, го може”  пред читалище „Съгласие“. Участие в него взеха състави от Ямбол и гостуващи формации. Народните танци създадоха много емоции и настроение на публика и участници. Празникът завърши с кръшно хоро на площада.

ch7ch 8

 

About the Author :

Leave a reply