Ямбол празнува Деня на храбростта

DSC03594aС празничните маршове на Духовия оркестър започна празникът за Деня на храбростта и българската армия в Ямбол. Тържественият ритуал започна с химна и издигане на българското знаме пред строените на площада представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон. В церемонията участваха два блока на военното подразделение в авиобаза „Безмер” на Военно-въздушните сили и три блока от военните подразделения на Сухопътни войски в Кабиле.

DSC03600aИмаше и блок на ветераните, които се бяха наредили редом с действащите военни на площада. Кметът на Ямбол поздрави военните, сред официалните лица бяха народните представители Иван Чолаков и Димитър Иванов, областният управител Николай Пенев, военни и общшински съветници.

По традиция бе отслужен молебен за здраве.

DSC03609aКулминацията на празника беше тържественият марш но военните пред погледите на многобройната публика.

За 6 май в Ямбол имаше още две инициативи. Музеят на бойната слава отвори врати и от 8 до 12 и от 14 до 18 часа приемаше посетители, които можеха не само да разгледат експозицията, но ако имат желание и да дарят снимки, предмети или документи от тяхната родова история, които ще попълнят фонда на музея. Инициативата беше под наслов „Споделете с нас родовата памет”.

DSC03610aВ Етнографския комплекс в кв. „Каргон” от 17,30 часа започва възстановка на народния празник „Гергьовден”. Организатори са Регионалният исторически музей в Ямбол и НЧ „Пробуда”.

DSC03611a

 

DSC03612a

 

DSC03615a

 

DSC03616a

About the Author :