Ямбол празнува Гергьовден с литийно шествие, водено от икона с мощите на Св. вмчк. Георги Победоносец и войскови марш

SAM_0130С отслужване на празнична Света литургия в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“ започна в Ямбол днес, 6 май Деня на Св. Вмчк. Георги Победоносец. След 10 часа от църквата тръгна лития с иконата на светеца. Процесията от свещенослужители, представителни части от военнослужещи от Ямболския гарнизон и миряни премина от храма през Каргонския мост, площад „Освобождение“, ул. „Раковски“ и спря на площада пред общината.

Празничното честване на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия, продължи с приемане на строя и с традиционния тържествен ритуал по издигане на националния флаг под звуците на химна. Поздрав към военнослужещите и гражданите на Ямбол отправи подполк. SAM_0163Милен Димитров, зам. -командир на авиобаза Безмер, изпълняващ длъжността началник на гарнизона. Той говори за саможертвата, подвига и величието на българския войник, отбеляза, че в този ден почитаме паметта на хилядите доблестни и храбри българи, отдали живота си през войните за правото на независимост, обединение и свободно съществуване на република България. Слово произнесе и кметът на Ямбол Георги Славов, който благодари на ямболските военни за активното им включване в обществения живот на града. Архиерейският наместник архимандрит Димитрий заедно със свещеници от ямболските храмове отслужи молебен. Представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон преминаха в тържествен марш.

SAM_0161След приключване на тържествения ритуал, литийното шествие с иконата на Св. Георги се върна по обратния маршрут до храма, където тя ще бъде положена за вечно поклонение от миряните на Ямболската духовна околия. Иконата е с вградена частица от мощите на Св. вмчк. Георги Победоносец. Частицата от мощите на светеца е дарение от Доростолската Света Митрополия.

Отбелязването на деня на Св. вмчк. Георги Победоносец в Ямбол започна още на 5 май (петък), с тържествено посрещане на иконата, от 17.00 часа в двора на църквата в кв. „Каргон“.

SAM_0132 SAM_0139 SAM_0147 SAM_0150 SAM_0151 SAM_0154 SAM_0159 SAM_0160 SAM_0166 SAM_0167 SAM_0171 SAM_0174

About the Author :

Leave a reply