Ямбол празнува Богоявление, Асен Иванов извади Светия кръст от водите на Тунджа

Ямбол, 06.01.2022 г.

Празникът в Ямбол на Богоявление започна в 11:30 часа с тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена пред храм „Свети Николай Чудотворец“ в централната градска част, отслужен от отец Георги. На службата присъстваха военни части и командири от гарнизон Ямбол, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заместник-кметът Енчо Керязов, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, общински съветници и други официални лица.

След водосвета от храма потегли литийно шествие до градинския мост, намиращ се до Минералната баня. Там вече се бяха подготвили двадесет и седем мъже, които имаха желание да извадят Светия кръст от водите на  Тунджа.

Отец Георги осъществи  ритуала за здраве и благополучие и кръстът беше изваден от 21-годишния Асен Иванов, който получи благословия от свещеника. Кметът Валентин Ревански поздрави младия мъж и му връчи награда. Той благодари на всички мъже, включили се в изваждането на Светия кръст и спечелили Божията благословия за града. Ревански честити празника на ямболци, поздрави имениците, българските военнослужещи и добави: “Най-важното пожелание е пожеланието за здраве – затова, желая здраве на всички! Преминахме през много изпитания, които ни направиха по-силни. Вярвам, че и занапред също ще се справяме с трудностите заедно. Силни сме, когато сме обединени и работим за една кауза – за доброто на нашия роден град Ямбол. Уверен съм, че ни очакват по-хубави дни!“

About the Author :