Ямбол пак с министър, този път на отбраната

NenchevСлед като в правителството на БСП-ДПС, с премиер Пламен Орешарски, имаше ямболско участие, тогава чрез Петър Чобанов, който бдеше за финансите, в новия Министерския съвет отново има „наш човек”.
Това е Николай Ненчев, на който бе поверено министерството на отбраната. Ненчев е роден в Ямбол на 11 август 1966 година, но семейството му винаги е живяло в тунджанското село Кукорево. И сега с голямо удоволствие председателят на БЗНС се връща на село, както да види майка си и баща си, така и да сложи истински зеленчук в багажника на колата си на връщане към столицата.
Новият военен министър е завършил средно образование в ямболския Техникум по механотехника, който по времето на неговите ученически години носеше името на командира на Шеста въстаническа оперативна зона Димитър Димов. С комунистическата партия обаче отношенията на семейството на Ненчев са лоши от десетилетия, тъй като негов близък роднина, член на БЗНС “Никола Петков”, е бил политически емигрант в Германия.
Николай Ненчев, който е добър познайник на „Делник”, е споделял, че това е попречило на баща му да продължи навремето образованието си.
Куриозен факт в биографията на новия министър на отбраната е това, че той е отбил военната си служба в Трудови войски. Дотам се стига заради политическата неблагонадеждност на семейството му. Николай обаче си спомня с усмивка за двете години като трудовак, където, все пак, има нашивка на пагоните си.
Ненчев най-напред завърши ямболския полувисш институт за учители по практика, това съвпадна с началото на Прехода и младежът от Кукорево веднага влезе в опозиционните на БКП политически формации. От началото на заниманията си с политика до ден днешен Ненчев е член в БЗНС, като и той, както повечето земеделци,, премина през люти битки в земеделските редици, довели до разрояването им в десетина БЗНС-та.
Преди няколко години се водиха съдебни дела между Петко Илиев и Николай Ненчев, за това кой е легитимно избраният председател на аграрната партия с абревиатурата БЗНС, Ненчев бе признат от Темида за истинския шеф. През годините Ненчев бе председател на Земеделския младежки съюз, една организация, в която лидерският пост почти винаги е бил патент на ямболлии – Екатерина Личева, Балчо Балчев, Ненчев.
Новият военен министър във времето завърши право, преподавал е в Нов български университет, но в биографията му досега най-възлов е четиригодишният период, през който Николай Ненчев оглавяваше канцеларията на вицепрезидента Тодор Кавалджиев. За него Ненчев говори и до днес с огромно уважение и споделя, че е научил изключително много от препатилия политик, член на БЗНС „Никола Петков”.
48-годишният нов министър на отбраната бе начело на листата на Реформаторския блок на извънредните парламентарни избори и в Ямболския район, и в Пловдив-област.
В Ямбол и региона обаче резултатът на Реформаторите бе изключително слаб, те се класираха едва седми. Ненчев влезе в парламента от Пловдив-област.
Сред лидерите на Реформаторския блок Николай Ненчев е особено близък с Корман Исмаилов. Някои считат оглавяваното от него БЗНС за партия с един файтон хора, но явно в конфигурацията на тази коалиция думата му има значение, щом вече е член на новото правителство.

About the Author :

5 Comments to “Ямбол пак с министър, този път на отбраната”
 • Николай
  November 7, 2014 - Reply

  Благодаря,че взехте под внимание бележката ми за зацовете. Сега сте актуални.

 • Николай
  November 7, 2014 - Reply

  Единия еба мамата на КТБ и финансите.Сега Николайчо ще направи същото с отбраната.Кукорево да стане база на НАТО .Дано после не видим и земеделец като депутат в групата на ДПС.

 • обективен реалист
  November 5, 2015 - Reply

  Щом сулю и пулю вече са министри и аз искам като Големанов някое министерско постче. Нямам конкретни претенции, но предпочитам на външните работи:)!

 • Стоян
  December 21, 2015 - Reply

  Нянката служеше в Ст.Загора 66420.Изкара ШМС .Комай повече държеше писалката от автомата.Още тогава си имаше партийна книжка.Хайде сега селянджърите от Кукерландията да не се правят на много непартийци.Пълнил багажника с домати….смях.Гъз като него може да бъде оприличен само с две думи – Национален Предател

 • тотото
  January 11, 2016 - Reply

  ШМС значи школа за младши сержанти. Там служеха натегачите. Които ги правеха писари, склададжии и други комсомолски натегавки. Техната служба не бе служба , а песен. На една такава скатавка му имаше в книжката 118 дена отпуск ” по награда ” !!! Плюс полагаемата!!! Солташацииии, смазаниии!

Leave a reply