Ямбол пак с министър, този път на отбраната

NenchevСлед като в правителството на БСП-ДПС, с премиер Пламен Орешарски, имаше ямболско участие, тогава чрез Петър Чобанов, който бдеше за финансите, в новия Министерския съвет отново има „наш човек”.
Това е Николай Ненчев, на който бе поверено министерството на отбраната. Ненчев е роден в Ямбол на 11 август 1966 година, но семейството му винаги е живяло в тунджанското село Кукорево. И сега с голямо удоволствие председателят на БЗНС се връща на село, както да види майка си и баща си, така и да сложи истински зеленчук в багажника на колата си на връщане към столицата.
Новият военен министър е завършил средно образование в ямболския Техникум по механотехника, който по времето на неговите ученически години носеше името на командира на Шеста въстаническа оперативна зона Димитър Димов. С комунистическата партия обаче отношенията на семейството на Ненчев са лоши от десетилетия, тъй като негов близък роднина, член на БЗНС “Никола Петков”, е бил политически емигрант в Германия.
Николай Ненчев, който е добър познайник на „Делник”, е споделял, че това е попречило на баща му да продължи навремето образованието си.
Куриозен факт в биографията на новия министър на отбраната е това, че той е отбил военната си служба в Трудови войски. Дотам се стига заради политическата неблагонадеждност на семейството му. Николай обаче си спомня с усмивка за двете години като трудовак, където, все пак, има нашивка на пагоните си.
Ненчев най-напред завърши ямболския полувисш институт за учители по практика, това съвпадна с началото на Прехода и младежът от Кукорево веднага влезе в опозиционните на БКП политически формации. От началото на заниманията си с политика до ден днешен Ненчев е член в БЗНС, като и той, както повечето земеделци,, премина през люти битки в земеделските редици, довели до разрояването им в десетина БЗНС-та.
Преди няколко години се водиха съдебни дела между Петко Илиев и Николай Ненчев, за това кой е легитимно избраният председател на аграрната партия с абревиатурата БЗНС, Ненчев бе признат от Темида за истинския шеф. През годините Ненчев бе председател на Земеделския младежки съюз, една организация, в която лидерският пост почти винаги е бил патент на ямболлии – Екатерина Личева, Балчо Балчев, Ненчев.
Новият военен министър във времето завърши право, преподавал е в Нов български университет, но в биографията му досега най-възлов е четиригодишният период, през който Николай Ненчев оглавяваше канцеларията на вицепрезидента Тодор Кавалджиев. За него Ненчев говори и до днес с огромно уважение и споделя, че е научил изключително много от препатилия политик, член на БЗНС „Никола Петков”.
48-годишният нов министър на отбраната бе начело на листата на Реформаторския блок на извънредните парламентарни избори и в Ямболския район, и в Пловдив-област.
В Ямбол и региона обаче резултатът на Реформаторите бе изключително слаб, те се класираха едва седми. Ненчев влезе в парламента от Пловдив-област.
Сред лидерите на Реформаторския блок Николай Ненчев е особено близък с Корман Исмаилов. Някои считат оглавяваното от него БЗНС за партия с един файтон хора, но явно в конфигурацията на тази коалиция думата му има значение, щом вече е член на новото правителство.

About the Author :