„Ямбол” се върна от Правец с пасив от 32 точки

37521-f8cecc0b7c96acefaac57c6f07a7865c

Напълно логично, при почти нулевата скамейка, с която разполага треньорът на „Ямбол” Петър Петров, нашите се върнаха от гостуването в Правец с разлика от 32 точки.

Докато тимът ни има свежест, положението срещу най-скъпия тим в Лигата, „Лукойл-Академик”, се държи- малко изоставане след първата четвърт, прибиране на почивката с аванс за студентите само от 9 точки – 55:46, след което разликата почва все повече да се покачва, за да закове над 100 точки – 107:75.

Треньорският щаб на домакините си спести пускането на единия от легионерите си, Ратковица, както и на гиганта по родните стандарти – Тенчо Банев. При огромната ротация, с която противникът разполага обаче, няма от какво да сме изненадани при тежката загуба.

Загуба, която, да сме ясни, не променя нищо за състава на „Ямбол”. Откакто Петър Петров смени забягналия или уволнен, така и не се разбра, сръбски треньор на клуба ни Марянович, нашите играят по-силно. Миналата седмица им трябваше просто малко шанс, за да обърнат в зала „Диана” скъпия ”Рилски спортист”.

Не се получи – въпреки че последната за мача атака бе наша, момчетата не съумяха да ударят скиорите на Барчовски.

Все пак има някои интересни факти от гостуването в Правец. За първи път след травмата в ръката, дълго време, 25 минути, на терена е центърът ни Денис Агре. При това той вече почва да връща формата от първите си седмици в „Диана” и вкарва 16 точки, като печели и 5 борби, а коефициентът му на полезно действие е респектиращ –плюс 19 пункта.

Само неистовият гард Боцка и в Правец не търпи без бой, и вкарва 25 точки, изигравайки на не малката си възраст пълни 40 минути.

Лошото е, че срещу ”Лукойл-Академик” не се получава играта на друг от възловите ни баскетболисти – на капитана Говедаров. Гардът има ужасен ден от Халите, от 5 стрелби от тройката, нито една не е точна. Само с 5 точки, при 35 минути в игра остава Станислав, а при това положение няма никакъв шанс „Ямбол” да изпоти поне малко „шейховете”.

Новият, и вече не толкова нов треньор, Петър Петров, наричан и Индианеца от някои, продължава да се мъчи с една никаква резервна скамейка. За разлика от сръбския си предшественик, Петров, който явно иска да бие, а не просто да вървят мачовете, залага максимално дълго на едни и същи играчи.

Цяло чудо е, че вече няколко срещи подред те издържат не само физически на по 37-40 минути на терена, а се опазват и от пет лични нарушения. И ако срещу пестящия силите си поради яснотата на мача „Лукойл-Академик”, това не е чак толкова сложно, то и срещу Самоков, и срещу други съперници основната петорка на Петров пак успя да издържи без елиминиращите пети нарушения.

За да сме коректни, това говори добре и за работата във физически аспект на уволнения Марянович, защото за петнайсет дни не се постига кондиция.

Преглеждайки статистиката от гостуването в Правец, има неща, които са притеснителни. И това не е от вчера. Евгени Иванов вече доста мачове има титулярното място, обаче продължава да бъде не достатъчно агресивен. Липсата на агресия у лекото крило, на което много се разчита, прави „Ямбол” лесно уязвим по диагонала. В един от решителните моменти миналия кръг, когато приемахме Самоков, Гената получи добра топка и я изнесе в предно поле. Така я изнесе обаче, че цялата зала виждаше как всеки миг играчите на „Рилецо” ще го застигнат, само Евгени така и не разбра ситуацията…

Гената е не само възпитаник на ямболската школа, той е и едно много слънчево момче, поне аз такъв го познавам. Само че вече е на 22, и вече игра с екипите и на „Берое”, и на „Черноморец”. В Бургас Дечо му даваше игрово време, тук пък Гената има време на терена в изобилие.

И е време да се „озлоби”, да покаже защо преди пет-шест години Ивайло Стоименов виждаше в негово лице един бъдещ голям майстор.

За статистиците все пак трябва да се отбележи, че топ стрелец за нашите в Правец е Боцка с 25 т., следван от Боян Радетич и Агре с по 16 точки. За победителите най-резултатен е

Донел Тейлър с 22 точки, а 16 точки и 7 борби направи младокът Димитър Димитров. Ямболската връзка в „Лукойл-Академик”, Павлин Иванов, наниза 14 точки.

 Борислав Ненов

 

About the Author :