Ямбол отново е сцена на единственото в страната коледарско надиграване

01Ритъмът на коледарския буенек отново ще оттеква в Ямбол и ще превърне града в сцена на единствения по рода си в страната фестивал на коледарския танцов фолклор.

По утвърдила се вече традиция в последните години, Коледарският празник ще премине в две основни фази – предварителна конкурсна програма в седмицата преди Рождество Христово и кулминацията – с представянето на най-добрите куди на връх Коледа – 25 декември.

Началото поставят детските коледарски групи на 17 декември, четвъртък. Песенните и танцови състави с участници между 3 и 14 години ще се представят на сцената на Младежки дом „Георги Братанов”. Началото на конкурсната програма е от 10.00 часа.

02В следващите два дни празникът ще се пренесе в кв. „Каргон” и в Първи градски район (Баира). Това са кварталите, превърнали се през годините в средищен център на автентичните коледарски танци. На 18 декември от 18.00 часа пред читалище „Пробуда” ще се надиграват кудите от Каргона, а на 20 декември от  11.00 часа  пред читалище „Зора” ще се изявят групите от район „Баира”.

Представянето на съставите ще бъде оценяно от жури, включващо специалисти в областта на етнографията и фолклорното изкуство. Сред критериите за подбор са  автентичното представяне на коледната певческа и танцова традиция, артистичност, музикален съпровод, облекло и персонажи.

Десетте номинирани за най-добри коледарски групи от двата квартала ще се състезават на Коледа – 25 декември от 13.00 часа на площада пред община Ямбол.         В предиобедните часове на 25 декември ще се проведе и конкурсът за певчески и обредни групи, в който традиционно участват гостуващи състави от съседни общини и региони.

Регламентът на „Коледарски празник – Ямбол 2015“ и формуляр за участие са публикувани на Интернет страницата на община Ямбол: www.yambol.bg.

Организатори на празника са Община Ямбол, НЧ  „Пробуда-1909”, НЧ „Зора-1945” и Младежки дом „Георги Братанов”- Ямбол

About the Author :