Ямбол отново е столица на кукленото изкуство

DSC05375„За пореден път през април Държавен куклен театър „Георги Митев” и Ямбол се превръщат в център на националния куклено-театрален живот в България”, това обяви при откриването на XXI издание на Куклено- театралния фестивал „Михаил Лъкатник” Елена Дойчева, директор на Ямболския куклен театър.  Тя допълни, че се състезават най-добрите спектакли – 12 български заглавия, във фестивала участват гости от чужбина – Русия, Турция, Северна Македония и Румъния.

DSC05410„Нека тази година фестивалът се превърне в среща на Балканите – културен мост на кукленото изкуство, което премахва граници и събира народи”, завърши поздрава си тя и даде думата на Елиянка Михайлова, директор на дирекция „Сценични изкуства” към Министерство на културата. Тя обяви, че Ямбол днес е столица на кукленото изкуство и обяви фестивалът за открит.

DSC05490На празника присъстваха членовете на журито – проф. Борис Голдовски – заслужил деятел на културата в Руската федерация, проф. Ливия Крофлин – художествен ръководител на Международния фестивал на куклените театри в Загреб, Хърватска и Катя Петрова – режисьор и преподавател.

Сред спонсорите на фестивала са печатница „Демакс” и Петър Кънев, „Овергаз” и Сашо Дончев, фондация „Млада България” и ямболски фирми.

Фестивалът ще продължи пет дни. В тазгодишното издание участват 20 куклени театъра с представления както в театрални салони, така и на открито – на емблематични за града места.DSC05481DSC05476

About the Author :