Ямбол отбеляза 138-ата годишнина от Освобождението

02 (1)С тържествено честване, организирано от община Ямбол, бе отбелязана 138–ата годишнина от Освобождението на града ни от османско владичество. Инициативата събра пред паметника, на мястото, където са били посрещнати руските войни от 23-ти Донски казашки полк, представители на местната власт, родолюбиви и политически организации, военни, граждани.

04 (1)„Трудно е от дистанцията на времето, когато всеки от нас се ражда свободен по право, да съпреживеем онзи жадуван миг, в който местното издстрадало население посреща своите освободители. Но сме длъжни да помним и тачим нашето минало, защото то ни дава упование, вяра и сили да продължим напред“, каза ямболският кмет в приветственото си слово.

 

05Благодарствен молебен за загиналите герои отслужи ставрофорен свещеноиконом Панайот Чакъров. С венци и цветя своята почит към паметта им изразиха община Ямбол и Общински съвет Ямбол, народният представител Иван Чолаков, Областна администрация – Ямбол, Военен гарнизон – Ямбол, представители на политически партии, както и много родолюбиви организации и граждани.

06За атмосферата на празничното честване допринесоха възстановчиците от ямболския Музей на бойната слава и на клуб „Традиция“.

В днешния празничен за Ямбол ден Музеят на бойната слава е отворен за безплатни посещения. Проявите, посветени на Освобождението на Ямбол продължават вечерта с концерт на Камерен ансамбъл „Дианополис“ в Безистена, с начален час 18.00._MG_5966

About the Author :