Ямбол отбеляза 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

 

Ямбол, 06.09.2021 г.

Община Ямбол чества Деня на Съединението с ритуал по издигане на националното знаме и церемония по поднасяне на венци и цветя.

Празникът пред сградата на Община Ямбол започна в 10:15 часа с маршове, изпълнени от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ – Ямбол с ръководител маестро Васил Шейтанов.

 

Началото на ритуала по издигане на националното знаме беше дадено с команди от началника на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров и началника на почетния караул капитан Станимир Димитров в 10:30 часа.

Трибагреникът беше издигнат под звуците на Химна на Република България „Мила Родино“, написан точно във връзка с празника – от Цветан Радославов на път за фронта по време на Сръбско-българската война.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите официални лица, военнослужещи и граждани с думите: „Честит празник на Съединението! Днес отново сме тук, за да почетем това изцяло българско дело и отново да си спомним за нашите герои, направили крачка към сбъдването на националния идеал! Съединението на Княжество България и Източна Румелия възстановява справедливостта спрямо народа и държавата ни, независимо от волята на Великите сили, независимо от Берлинския договор. Без политическо разделение и със собствени сили политици и народ заедно защитиха Отечеството! Малко са тези събития в световната история, при които народите водят своите водачи.

Сто тридесет и шест години по-късно сме длъжни да отбележим приноса на Ямбол в организацията и защитата на Съединението.

Вярвам, че и днес ние носим несломимия дух на знайните и незнайни български герои и помним завета, който са ни оставили нашите предци!

Сега повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и да се вслушаме в мъдростта на вековете. Да се стремим повече към нещата, които ни обединяват, а не да се делим на думи или дела. Да защитаваме интереса на тези, които са избрали да работим в името на България и да бъдем обединени в добри общи каузи.

Готов ли е обаче днес всеки да загърби своите лични интереси, занимания и очаквания? Само така всеки един от нас може да бъде достоен наследник на смелите ни предци. Българският дух е бил несломим хиляди години, непреклонен е и днес, въпреки всички трудности!“

Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, отслужи благодарствен молебен за святото дело на Съединението – първото значимо събитие в новата българска история.

В 10:50 часа празничното шествие премина по ямболските улици под звуците на маршовете на Духовия оркестър до Паметника на загиналите за националното ни освобождение (до хотел „Тунджа“), където в 11:00 часа започна церемонията по поднасяне на венци и цветя.

 

 

About the Author :