Ямбол отбеляза Деня на Независимостта на България

 

Ямбол, 22.09.2021 г.

Община Ямбол отбеляза един от най-значимите празници в националния календар – Деня на Независимостта на България, с две изложби и концерт на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол с ръководител маестро Васил Шейтанов.

 

 

Фотоизложбата „Ямбол“ на Ямболската фотографска общност беше открита в 10:00 часа на централната алея в Градския парк. Петнадесет фотографи предоставиха творбите си, някои от тях бяха обявени за продажба с благотворителна цел – средствата ще постъпят в сметката за изграждане на паметник на Васил Левски в Ямбол.

Кметът на Ямбол, неговият екип и граждани закупиха снимки, за да подпомогнат отново родолюбивата кауза.

 

Валентин Ревански поздрави присъстващите, благодари на фотографите за инициативата и подчерта в празничното си слово, че сто и тринадесет години по-късно не трябва да забравяме най-важното – Независимостта не ни е дадена даром, а е извоювана от нашите предци.

„Да си пожелаем все по-често да обръщаме поглед към поуките на историята, защото всички знаем колко важна е тя! Нека бъдем достойни наследници на дедите ни, да имаме тяхната далновидност, да се обединяваме около общи и добри каузи. Защото успяваме тогава, когато сме единни! Гордея се с това, че Ямбол наистина е пример как можем да работим заедно и да постигаме добри дела“, допълни още кметът.

В 12:00 часа беше открита експозицията „Българската Независимост“ на Държавна агенция „Архиви“ пред зелените площи на улица „Георги С. Раковски“.

Заместник-кметът Енчо Керязов поздрави ямболци и гостите на града с празника. Светлана Бъчварова, началник на Държавен архив – Ямбол, говори за значението на празника и за изложбата със снимки и документи, подготвена през 2008 година по повод стогодишнината от обявяването на Независимостта на България.

За празничното настроение допринесе и музиката на Гвардейския представителен духов оркестър, която звучи от тонколоните на стълбовете в централната градска част.

Днес Музей на бойната слава – Ямбол, Регионален исторически музей, Археологически резерват „Кабиле“, Културно-информационен център „Безистен“ и Художествена галерия „Жорж Папазов“  са с безплатен вход по повод 22 септември.

Любителите на музиката имат възможността да гледат от 17:00 часа празничния концерт на Духовия оркестър при НЧ «Съгласие – 1862» – Ямбол онлайн на страницата на Община Ямбол във Фейсбук: https://www.facebook.com/yambolofficial 

About the Author :

Leave a reply