Ямбол остана без плувен басейн

челен

Без разрешено за къпане място през лятото остана Ямбол, сред като в заповедта на кмета на общината не е дадено разрешение дори за единствения работещ частен басейн „Вега”. За останалите два закрити басейна в града – в ГПЧЕ „Васил Карагьозов” и в Гимназия „Васил Левски”, също не е разрешено ползването, защото те са затворени за реконструкция.
От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че не са издали разрешително за ползване за басейн „Вега”, защото не е отговарял на изискванията за чистота на водата, за осигурени спасител и медицинско обслужване. Те са били поискани от стария собственик.
Според директора на РЗИ – Ямбол д-р Лиляна Генчева басейн „Вега” вече има нов собственик, който се опитвал да вземе ново разрешение и предстояло здравни инспектори да взимат проби от водата, но все още не е ясно дали ще успее да вземе разрешение за ползване. Тя уточни, че всяка от контролиращите институции – РЗИ, полиция, БЧК, следи дали се изпълнява забраната в нейната част.
По традиция със заповед кметът на Ямбол е забранил къпането в коритото на река Тунджа в рамките на града, в Гребния канал, в Главния напоителен канал, който преминава през града и във водоемите в местността „Гърлата” и язовир „Двата чучура”, известен повече като Кринчовица.
Припомняме, че в тези места плуването е опасно. За миналата година в Ямболска област има двама удавени, единия от които е дете на 10 години, което намери смъртта си в канал край Елхово.

About the Author :