„Ямбол” опита и чудеса, за да надделее над скъпия „Академик Бултекс”

1479644607IMG_7032Баскетболистите на „Ямбол” се опитаха да направят чудо, стопявайки разлика от 23 точки на почивката срещу пловдивския „Академик Бултекс”. Играчите на треньора Петър Петров стигнаха до този опълченски порив, след като изиграха много слабо началните минути от дербито на кръга и позволиха на съперника да диктува нещата. В крайна сметка тимът на Асен Николов победи с 78:89, но изпита адската жега на зала  „Диана”.

След първите 10 минути жълто-сините изоставаха само с три точки – 23:26, ала следващият период от срещата бе убийствен за тях. Двамата американски гардове на отбора на Пловдив, Оскар Белфийлд и особено Шакир Смит, показаха страхотна ръка от тройката. Смит наниза седем от девет опита от далечната дистанция, като завърши с 27 точки. Не падна по-долу и съотборникът му Белфийд, приключил с 22 точки. Само 10 точки вкараха домакините от „Ямбол” през тази втора четвърт срещу 30 на противника, която в крайна сметка се оказа възлова за изхода от сблъсъка. Периферните баскетболисти на жълто-сините дълго време не можаха да намерят играта си, а огромните усилия ,  вложени от Николай Върбанов и особено от тежкото крило Стоян Петков, не бяха достатъчни за пълен обрат в мача.

Все пак „Ямбол” стигна до подножието на тотален прелом, след като преди последната четвърт свали изоставането си на 12 точки, а в 36-та минута докара двубоя до немислимото – пасив само от две точки и вряща зала „Диана”, в която драха свирепо гърлата си всички привърженици на домакините. Не отстъпваха и привържениците на „Академик Бултекс”, пристигнали с тийнейджърска агитка, ала в крайна сметка тъмнокожите момчета в състава на Асен Николов решиха крайния изход от мача.

Смит, Белфийлд и Джордан Семпъл вкараха нужните за париране на влезлия в страхотен подем тим на „Ямбол” кошове и техният клуб качи разликата на 9 точки – 72:81 две минути преди последната сирена. Това бе краят на илюзиите за водения от Петър Петров тим, който е единственият в първенството нямащ чуждестранни състезатели, а е и с почти липсваща резервна скамейка.

За домакините топ реализатор стана Стоян Петков с 18 точки, като спечели и 7 борби, по 17 точки имат Върбанов и Венци Петков, а Евгени Иванов завърши с 13 точки.

Борислав Ненов  

About the Author :

Leave a reply