„Ямбол” не се предаде на лидера „Балкан”, въпреки кадровите проблеми

Stanislav Govedarov Cherno MoreЯмбол, 18.11.2017 г.

Баскетболистите на „Ямбол” опитаха , въпреки кадровите си проблеми, да направят сензацията на шестия кръг срещу лидера „Балкан”. Въпреки че изоставаха преди последната четвърт с цели 15 точки, момчетата на треньора Иван Чолаков не вдигнаха бялото знаме и дадоха голям отпор на скъпата селекция на Ботевград, който дойде в зала „Диана” с трима американци и един сърбин  в редиците си. В крайна сметка победата бе за гостите с 79:86.

В тази последна част жълто-сините не само почнаха да топят актива на съперника, но дори стигнаха до изоставане само с 1 точка три минути преди последната сирена. В крайна сметка силите не стигнаха за сензацията, ала „Ямбол” показа, че всеки, който си прави сметки за лесен мач в зала „Диана”, ще мине през горещи минути. Треньорът Чолаков не можеше да ползва контузения национален център Върбанов, както и наказания за един мач Стойо Чолаков, а липсата на двама опитни баскетболисти в такъв двубой много трудно може да се компенсира.

Младият, едва 20-годишен, Андрей Иванов, трябваше по неволя да изиграе първия си цял мач при мъжете и за 40 минути показа, че на него може да се разчита. Андрей наниза 16 точки и хвана 8 борби, като удари и един чадър, а коефициентът му на полезно действие е 20 пункта, което за съвсем млад център е много добър атестат. Още повече, че Иванов трябваше да спори с 210-сантиметровия център на „Балкан” Игор Кесар. Дошлият в българското първенство от „Спартак”/Суботица/ състезател се отличи с играта си и стана най-полезния баскетболист на „зелените” с коефициента си от 22 пункта. Въпреки твърде високия си ръст, сърбинът показа добра ръка и от далечно разстояние, което го правеше още по-труден за опазване.

Само игра над максимума на „Ямбол” можеше да го доведе до победа в този двубой. Това не се получи, но състезателите демонстрираха характер в тази трудна ситуация и при повече шанс можеха и да изпратят победени противниците си от Ботевград.

Много силно за нашия клуб се представи Стоян Петков. Тежкото крило направи най-добрия си мач от началото на сезона, като вкара 17 точки и овладя 6 борби и удари един чадър. Петков постигна и най-висок коефициент на полезно действие за домакините – плюс 22 пункта. Треньорът Чолаков бе твърде ограничен откъм равностойни състезатели на пейката, затова и ветеранът Говедаров навъртя 32 минути, вкарвайки 9 точки, но стрелбата не спореше в тази среща на капитана. Той успя само при един от 7 опита за две точки, по-добър бе мерника му от Безистена – 2 от 4 изстрела в целта.

За пореден път длъжник на отбора остана Евгени Иванов. Лекото крило, което вече трети сезон е титулярен играч, вкара само 2 точки, като на сметката му има едва по една асистенция и една борба.  Затова пък играещият на същата позиция баскетболист на „Балкан” Христо Захариев направи своята гала вечер в зала „Диана”. Националът наниза 21 точки, спечели 8 борби и даде 5 асистенции, като сръбският треньор на „Балкан” Небойша Видич го остави да се вихри 34 минути.

Американските играчи на съперника си вкараха своите точки, макар че не блестяха, а от другите български състезатели се провалиха на ямболски терен и крилото Павел Иванов, който за 18 минути не вкара дори точка, и гардът Венци Петков, завършил за 22 минути с 8 точки , но при много слаба ефективност – едва 1 пункт.

Американците в редиците на домакините преминаха котата от 10 точки, Алан Арнет наниза 13 точки, като бе в игра цели 37 минути, като хвана 6 борби, удари един чадър, отне четири топки. Неговият коефициент е 15 пункта, като той бе точен при половината от стрелбите си за 2 точки – 5 от 10, а от линията за наказателни линии изпусна безценни точки – от 8 опита само 3 бяха точни.

Другият играч от САЩ, Брайкъс Берин, бе ползван от треньора сравнително малко – 25 минути, но той и този път показа, че е добре в реализиторски план, като приключи с 18 точки, като за разлика от сънародника си бе стопроцентов от наказателната линия – 5 от 5 удара.

Със спечелването само на една част много рядко се печели двубой, но това все пак не е невъзможно. Прегледът на статистиката за пореден път сочи много слаба стрелба на „Ямбол” от зоната за три точки – от 11 опита само 4 са точни, докато лидерът „Балкан” направи 9 от 25 опита. Като процент, този на нашия отбор е малко по-висок, но прави впечатление, че нямаме този сезон добри стрелци от далечното разстояние, а това улеснява значително противниците ни.

Голямото превъзходство на гостите дойде от борбите, те имаха 43 овладени топки, срещу само 24 на „Ямбол”. По-добре бе тимът на Ботевград и при завършващите подавания, той има 15, срещу 11 на домакините.

Твърде трудно върви този сезон за изключително опитния специалист Иван Чолаков. Нито Алан Арнет, нито Брайкъс Перин са плеймейкъри, а от такъв именно играч имаше нужда треньорът, за капак преди две седмици се контузи и намиращият се в отлична форма център Върбанов. При него нещата отиват към операция на коляното, а това означава спешно търсене на нов център, без да има готови пари за тази акция. А първенството върви и не върви добре за нашия клуб- той има една единствена победа, на старта, срещу „Спартак”в зала „Диана”…

Борислав Ненов

 

About the Author :