„Ямбол” надигра с голяма разлика „Атлетик”, продължава напред за Купата на България

00689109Баскетболистите на „Ямбол” надиграха с 90:68 в столичната зала „Триадица” тима на „Атлетик” и продължават в следващия етап от турнира за Купата на България. Двубоят бе от предварителния кръг на турнира, през който ще преминат и съставите на „Черно море Тича”, „Спартак”/Плевен/ и БУБА баскетбол.

Треньорът Иван Чолаков използва срещу противника, подвизаващ се в „А” група, почти през цялото време основните си състезатели, като вероятно причина за това е желанието му да се обиграе съставът, който влезе в лоша серия в шампионата на Лигата. Първата четвъртина изстрелва нашия отбор доста напред – 28:11, но следващите десет минути не се развиват добре за капитана Станислав Говедаров и съотборниците му, които я губят с 22:13. Така на почивката „Ямбол” се прибира с аванс само от 8 точки.

С подновяването на двубоя идват ядове за треньора на „Ямбол”, тъй като втородивизионният „Атлетик”/София/ сваля разликата дори до 7 точки. В този епизод от мача Говедаров вкарва две бързи тройки, за да няма повече илюзии относно изхода от срещата. В състава на „Атлетик” има няколко опитни баскетболисти, сред които двама, Станислав Славейков и Ивайло Вучков, са играли с екипа на нашия клуб.

Най-полезен за „Ямбол” в мача от предварителния кръг за Купата е Стоян Петков, който хваща 15 борби и има 2 чадъра. Тежкото крило е на сметката си и със  7 отнети топки, което се среща рядко в баскетболната игра, дал е и 2 асистенции. Петков вкарва 8 точки, като е най-дълго време на терена – 35 минути, и завършва с коефициент на полезно действие от 28 пункта.

Капитанът Говедаров вкарва 18 точки, като е единственият от играчите в жълто-синьо, имащ  добра ръка  от тройката – от 7 опита 4 са точни. Стойо Чолаков този път е сред топ стрелците със своите 17 точки, като има и 6 завършващи подавания. Евгени Иванов приключва с 11 точки. Американецът Алан Арнет има 17 точки за 31 минути на паркета. Той удря 2 чадъра и овладява  5 борби, има и 3 асистенции на сметката си, но както и в другите мачове е много слаб от далечна дистанция – от три изстрела не вкарва нито един.

Другият американски гард на „Ямбол” Брайкъс Перин вкарва 12 точки, той също е трагичен от зоната за три точки – от 5 опита само един е точен.

За пореден мач баскетболистите ни са с много нисък процент на успеваемост от далечна дистанция – те имат 8 точни изстрела от 25 опита, което е 32 процента. Огромен превес имат нашите в борбите – 42, срещу 29 за „Атлетик”.

Прави впечатление, че в зала „Триадица” центърът ни Андрей Иванов е само 5 минути на терена, вероятно треньорът му дава малко почивка, тъй като в последния мач срещу „Балкан” Андрей изигра пълни 40 минути, а той играе  и в състава на „Шумен” в „А” група. Петте минути са достатъчни на Андрей Иванов, за да спечели 5 борби.  От дълбоките резерви Стилиян Иванов влиза за 8 минути, Александър Матушев и Росен Иванов записват 2 минути, а Мартин Чавдаров е с една минута на сметката си.

За съперника от столичния „Атлетик”, познат преди този сезон и с имената НСА, „Севън Сънс” и „Академик –МГУ”, най-резултатен е Михаил Танев със  своите 24 точки, от които 6 тройки, следван от Вучков  с  18 точки. Бившият национал и състезател на „Ямбол” Станислав Славейков е на терена 28 минути, но приключва със скромния за него актив от 5 точки.

About the Author :