Ямбол има нов Общ устройствен план след 43 години

DSC01124Общински съвет – Ямбол единодушно одобри днес – 30 юни, окончателния проект на Общия устройствен план на община Ямбол без никакво обсъждане, с което, след като изтече времето за обжалване на решенията,  Ямбол ще има нов общ устройствен план след 43 години. Предишният общ устройствен план е от 1973 г.

Почти 8 години е траела процедурата за изготвяне и приемане на Общия устройствен план. Решението за възлагане на изработването е взето на 12 декември 2008 г. Изпълнител на проекта за Общ устройствен план е „Проарх” АД – София.

Общественото обсъждане е направено на 13 септември 2011 г. и оттогава досега текат съгласувателни процедури с различните административни структури и експлоатационните дружества.

DSC01161Най-проблемно е било съгласуването с Националния институт по недвижимо културно наследство, които са изпратили съгласувателно писмо за окончателния проект на 14 юни 2016 г.

На 20 юни 2016 г. окончателният проект е бил обсъден с представители на Камарата на архитектите в България, Съюз на архитектите в България, Камарата на строителите в България, и Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, а на 23 юни окончателният проект на Общ устройствен палн е бил разгледан и приет на Общинския експертен съвет за устройство на територията.

Главният архитект на Ямбол арх. Стоян Жечев присъстваше на сесията, за да отговори на въпроси на съветници, но никой не пожела да го попита за нищо и решението беше гласувано с пълно единодушие.

About the Author :