Ямбол има нов Общ устройствен план след 43 години

DSC01124Общински съвет – Ямбол единодушно одобри днес – 30 юни, окончателния проект на Общия устройствен план на община Ямбол без никакво обсъждане, с което, след като изтече времето за обжалване на решенията,  Ямбол ще има нов общ устройствен план след 43 години. Предишният общ устройствен план е от 1973 г.

Почти 8 години е траела процедурата за изготвяне и приемане на Общия устройствен план. Решението за възлагане на изработването е взето на 12 декември 2008 г. Изпълнител на проекта за Общ устройствен план е „Проарх” АД – София.

Общественото обсъждане е направено на 13 септември 2011 г. и оттогава досега текат съгласувателни процедури с различните административни структури и експлоатационните дружества.

DSC01161Най-проблемно е било съгласуването с Националния институт по недвижимо културно наследство, които са изпратили съгласувателно писмо за окончателния проект на 14 юни 2016 г.

На 20 юни 2016 г. окончателният проект е бил обсъден с представители на Камарата на архитектите в България, Съюз на архитектите в България, Камарата на строителите в България, и Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, а на 23 юни окончателният проект на Общ устройствен палн е бил разгледан и приет на Общинския експертен съвет за устройство на територията.

About the Author :