„Ямбол” измъчи лидера в шампионата в първия мач от четвъртфиналите за Купата

Govedarov2Баскетболистите на „Ямбол” измъчиха лидера в първенството „Рилски спортист”, като бяха напълно равностойни на съперника до последните секунди. Въпреки че домакините играха само с 6 състезатели срещу скъпата селекция на Самоков, тимът е с четирима американци, плюс българските настоящи и бивши национали Йордан Бозов, Мартин Маринов, Дарин Иванов и Златин Георгиев , двубоят се реши в последната минута и завърши с измъчена радост за съперника- 77:83.

Началото на първия четвъртфинален мач за Купата на страната бе за гостите, които в петата минута имаха аванс от 11 точки – 7:18. Част от публиката в зала „Диана” понечи да отпише мача, но баскетболистите на треньора Иван Чолаков имаха съвсем други намерения. Те не само се закачиха в двубоя, но изравниха – 22:22, а в 17 минута за първи път излязоха и напред в резултата.

Най-силният си мач от началото на сезона направи капитанът на „Ямбол” Станислав Говедаров, който изигра 39 минути и наниза най-много точки сред всички на терена-23, като постигна и най-висок коефициент на полезно действие. Потвърди се една стара максима: че когато Говедаров играе силно  и целият отбор се държи на висота. Много работа свършиха в подкошието срещу американците Еван Раванел, Шелдън Джетър и Травис Дейвис единствените двама високи играчи на домакините- Стоян Петков и Андрей Иванов.

Тежкото крило Петков изигра пълни 40 минути, за които вкара 15 точки, овладя 4 борби и удари 2 чадъра. Потвърди , че може да стане класен състезател младият център Андрей Иванов,          показал голям хъс и много удачни изяви, за да завърши с 11 борби, 2 чадъра и 8 точки. Опитните и мощни американски баскетболисти на втория етаж не очакваха такава съпротива и Еван Равенел на няколко пъти изтърва нервите си.

„Ямбол” се прибра на почивката с изоставане само от 1 точка – 40:41, а след подновяването на играта спечели третата част и влезе в последните 10 минути с аванс от 3 точки – 63:60. Играчите на Иван Чолаков направиха всичко, за да поднесат голямата изненада в четвъртфиналите, надигравайки поне веднъж „Рилски спортист”, но късата скамейка, умората и някои пропуски под самия кош дадоха победата на лидера в първенството – 77:83.

Много успешно изигра първия си мач с по-дълго присъствие на терена 18-годишният Александър Матушев, от двамата американци на „Ямбол”  на висота отново бе Алан Арнет, който завърши с 19 точки, 8 борби,4 асистенции, 1 чадър и 4 отнети топки.

За гостите от Самоков топ играч бе Шелдън Джетър, той реализира 21 точки и спечели 10 борби.  Тейлър вкара 15 точки и овладя 8 борби, Дерек Райт даде 9 асистенции и наниза 10 точки, Раванел приключи с 13 точки.

Борислав Ненов  

About the Author :