Ямбол „изгони” община „Тунджа” от „Кукерландия”

ch 1С писмо кметът на Ямбол Георги Славов прекъсна 19-годишното сътрудничество на община Ямбол и община „Тунджа” като организатори на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” в навечерието на неговия 20-годишен юбилей. И вместо празниците да обединяват и събират в ямболски вариант те разединяват.

На 16 октомври без никакво предварително предупреждение или намек Георги Славов изпраща писмо до кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев, в което го уведомява: „Във връзка със стартиралата подготовка на ХХ-то юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол 2019, ви информирам, че община Ямбол като традиционен основен организатор на събитието, счита за целесъобразно да остане занапред единствен негов организатор”. В писмото се обяснява, че решението е с оглед натрупания опит, както по отношение популяризирането на „Кукерландия” като едно от най-мащабните събития в националния културен календар, така и във връзка с извършваната от община Ямбол организационна работа, включително финансово обезпечаване на събитието.

От там нататък в писмото следват дежурни благодарности за съвместната работа и увереност, че и занапред тунджанските групи ще участват в дефилето и в другите събития на фестивала.

На 29 октомври Георги Георгиев отговаря на Георги Славов, като заявява, че е изненадан от „едноличното решение да бъдете единствен организатор на една по същество партньорска инициатива на двете общини, в която до настоящия момент ролите и отговорностите не са разпределяни и определяни като основни и второстепенни”, още повече, че корените и началото на маскарадния фестивал са в община „Тунджа”, докато Ямбол няма автентични кукерски традиции.

В писмото на община „Тунджа” се припомня, че като съорганизатор на фестивала, тя го е поставила в редица проекти с европейско и национално финансиране и в рамките на тяхната устойчивост има ангажимент да развива и утвърждава събитието и не възнамерява да абдикира от тези си ангажименти.

Писмото на Георги Георгиев завършва с надеждата за сътрудничество: „Аз и екипът ми оставяме отворени за партньорство по отношение на организацията и провеждането на Международния маскараден фестивал „Кукерландия”, който винаги досега е бил добър пример за ефективно и пълноценно междуобщинско сътрудничество”, но отговор от страна на община Ямбол така и не е последвал.

Това е принудило община „Тунджа” да осмисли и създаде нов национален кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите”, който ще е посветен само на кукерската автентична традиция.

През цялото 19-годишно сътрудничество на двете общини не е имало проблеми с организацията и финансирането и община „Тунджа” винаги е изпълнявала стриктно поетите ангажименти, както от организационна, така и от финансова страна. Що се отнася до кукерските групи община Ямбол има само една, а община „Тунджа” – 11 и те винаги са били в основата на фестивала.

Припомняме и, че през 2009 г. община Ямбол патентова сама марката „Кукерландия” отново без да предупреди община „Тунджа”, което е знак, че още в началото на управлението на Георги Славов той явно мисли за разединение, а не за сътрудничество.

За хората остава само надеждата, че във време, когато се цени обединението, тази иначе по същество изключително неприятна инициатива за разединение ще стане повод за раждане на един истински автентичен кукерски празник, а община „Тунджа”е доказала, че когато се захване с нещо, го организира подобаващо.

Диана Иванова

 

About the Author :

1 Comment to “Ямбол „изгони” община „Тунджа” от „Кукерландия””
  • Станчо
    November 30, 2018 - Reply

    Гошо Георгиев нещо пак е осрал положението. Колко им плащаш на медиите, че вместо да ти разкриват далаверите, такива езици ти удрят…

Leave a reply