„Ямбол” затисна фаворита „Балкан”, „зелените” ще треперят до вторник

3 майБаскетболистите на „Ямбол” най-сетне сложиха край на каръка, и във втория плейофен мач от четвърфиналите  натриха носовете на съперниците от „Балкан”. В зала „Диана” жълто-сините изиграха мъжки двубой и след много перипетии се закачиха в серията, след като постигнаха успех с 78:75. Така това стана единственият „дует”, който държи интригата в тази фаза от първенството, и нещата ще се решат във вторник, когато играчите на Юли Радионов излязат за третата среща в Ботевград.

Гостите подходиха високомерно към мача, явно броейки „Ямбол” за мъртъв след неудачния редовен сезон. Жълто-сините се възползваха от това и дръпнаха в първите минути. После направиха куп грешки, закучи се и стрелбата им от Безистена, особено на Дурчев. Това позволи на втория в редовния сезон „Балкан” да обърне нещата и да влезе в почивката с комфортна преднина от 9 точки.

Този развой на срещата вероятно отчая и най-върлите привърженици на ямболския тим, но влизането на Стойо Чолаков в третата четвърт, и намирането на ритъма от американския плеймейкър Лейсър обърка всички сметки. Нестандартният Чолаков внесе  битка на терена и домакините стопиха разликата.

За „Балкан” в събота не вървеше любимото му оръжие, тройките, едва 2 точни изстрела  от 25. Това нетипично за гостите издънване увеличи рязко шансовете на „Ямбол”, въпреки че той загуби този път битката в подкошията. Павел Маринов не можа пак да направи уникален двубой, както бе при предишното гостуване на „зелените” при което той вкара 42 точки, а Иван Лилов явно бе далеч от предишната си класа.

Така за момчетата на Радионов се отвори възможността да сложат край на каръка, който им отне победата поне в четири мача от редовния сезон. И те не пропуснаха шанса си, биейки се всяка секунда, за всяка педя терен.

Последните разигравания бяха баскетболен трилър, на който точка сложи страхотната находка, носеща името Тейлър Лейсър. Белият гард преодоля кризата си в хода на двубоя и в последната четвърт закопа съперника, като удари и последния пирон за загубата на „зелените” с два точни изстрела от линията за наказателни удари. По този начин на таблото светна резултат, пращаш серията в трети мач, и фаворита „Балкан” е до стената.

Изключително полезен бе за „Ямбол” Тони Бърнас. Най-сетне върналият се в игра хърватин игра равномерно и бе сред големите козове на домакините. Бърнас бе състезателят държащ  домакините в битката пред първата четвърт със своите 15 точки, после се загуби, но се върна в драматичните последни минути, когато всяко движение бе фатално за „Ямбол”.

„Балкан” остана без Павел Маринов, Иван Лилов и Милованович в края мача, но това също си е заслуга на жълто-сините.  Ботевград падна и заради навирените носове в състава си, отписали противника, преди да излязат в зала „Диана”.

И други отбори са го правили, участта им е била същата. Във вторник серията се връща в Ботевград, но вече при друг сценарий- зелените ще са пред угрозата от отпадането, докато за „Ямбол” сезонът е спасен в значителна степен и те могат да си позволят лукса да не се под гилотината.

Дано обаче амбициите на тима да са още по-големи и да покажат още веднъж, че парите те решават предварително кой ще триумфира.

Тони Бърнас беше най-резултатен за „Ямбол” с 22 точки, а 17 бяха на Тайлър Лейсър. Мартин Дурчев наниза 15 т.

За „Балкан” най-добър пак бе с 15 точки и 8 борби капитанът Павел Маринов, а по 11 добавиха Вукота Павич , който овладя и 12 борби, и Мартин Маринов.

Борислав Ненов

About the Author :