Ямбол започва да празнува

DSC05584ьС откриване на възобновеното лятно кино и концерт на Дуо „Вал Ди” започнаха проявите за Деня на Ямбол, които ще продължат до 21 юни, когато свършват театралните празници „Невена Коканова”. Беше открито и третото издание на Арт – фестивала „Отворени пространства”, който продължава инициативите по проекта, спечелен от община Ямбол.

Лятното кино, обновено специално за празника на Ямбол от общинското предприятие „Паркове и зони за отдих”, се напълни от желаещи да чуят незабравимите песни на „Щурците” и на авторските хитове на Валди Тотев и съпругата му Димитрина Димитрова, която създаваше неповторимо звучене на песните с майсторското си изпълнение на цигулка. Дори се наложи да се добавят и допълнителни столове. Двамата изнесоха концерт над час и половина. Валди Тотев припомни, че не само последният концерт на група „Щурците” е бил в Ямбол през 2010 г., но и точно в това лятно кино, групата е свирила през 1978 г.

Като част от празника в лятното кино ще се излъчат прожекциите в три поредни вечери на София филм фест, а на 23 юли в него ще гостува и пътуващото „Лятно кино” на БНТ. Община Ямбол възнамерява, ако това лято има достатъчно интерес към лятното кино, догодина да му направи сериозен ремонт и да го обособи и като модерна сцена за културни прояви. Програмата за празника на Ямбол е наситена с прояви. Тази вечер в градския парк ще има концерт на младежката група „Революция Z”, утре вечер отново в парка ще има Салса парти на открито, а танцьорите на „Памос денсинг център”  ще изнесат концерт. На 6 юни петък вечерта ще има концерт на култовата група „Сребърни крила”. Поне според фейсбук от цялата страна се канят да дойдат техни почитатели да ги гледат. Събота и неделя паркът ще оживее от шоуто на улични артисти, ще има Национален графити фест и хип-хоп и бийтбокс концерт. От събота вечерта започва и програмата на София филм фест с Вечер на балканското кино – филма „Гуча”. Вторият ден е посветен на европейското кино – филмът „Ангелският дял”, а вечерта на 9 юни, когато е и кулминацията на празниците ще има Вечер на българското кино с филма „Шменти камели”, а Влади Карамфилов и Август Попов ще бъдат специални гости.

About the Author :