Ямбол е домакин на Международна научна конференция

p ch 1Регионален исторически музей – Ямбол е домакин на международна научна конференция на тема „Късноантичното християнство в Югоизточна Европа“. Подобен значим форум не е провеждан в Ямбол от 1993 г., заяви на пресконференция директорът на музея  д-р Стефан Бакърджиев.

Това е първото издание и се провежда в Ямбол, защото Кабиле е един от най-ранните ранно-християнски центрове на територията на днешна България. В Кабиле има две ранно-християнски базилики, едната от които е епископска.

Събитието е посветено на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и в него ще вземат участие 56 учени от 11 държави. В конференцията щ есе включи и делегация от Азърбайджан, ръководена от акад. Якоб Махмудов.

Конференцията ще се проведе от 3 до 5 октомври като част от проекта “LABedia: енциклопедия на Късната античност на Балканите, IV век”, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ и се организира от Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при Българската академия на науките в партньорство с Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол.

p ch 2Доц. д-р Иво Топалилов от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ подчерта, че подобен научен форум се случва за първи път. Целта му е да се направи една по-широка научна мрежа, която да обхване и партньорства с учени от съседни държави.

Официалното откриване на конференцията и пленарната сесия ще се състоят на 3 октомври 2019 г. (четвъртък) от 9.00 ч. в сградата на Безистена.  Научните сесии  са предвидени за периода от 3 до 5 октомври в Конферентната зала на Парк Хотел Ямбол. Сред темите, които ще бъдат представени са: християнизирането на Балканите и създаване на църковната организация; християнската топография, архитектура и изкуство; всекидневния живот в християнските общности; монашество и манастири; ересите на Балканите през Късната античност.

Доц. д-р Златомира Герджикова от Институт за балканистика с Център по тракология при БАН разясни съпътстващите събития на конференцията.

На 4 октомври 2019 г. от 19.00 ч. в Музея на бойната слава ще бъде представена книгата на Калин Стоев „Providentia Inperatoris.Биография на император Максимин Тракиеца“, издание на Издателска къща „Тендрил“. Това е втората книга на

д-р Калин Стоев, в която анализирайки наличния изворов, епиграфски и археологически материал, авторът проследява живота, военната кариера и годините на управление като император на Максимин.

Книгата е научна биография на римския император Гай Юлий Вер Максимин, останал в историята с името Максимин Тракиеца. Личността му е от научен интерес по редица причини – на първо място, той е първият владетел с „варварски” произход, застанал начело на римската империя. В монографията се прилага преди всичко тексткритичния метод, при който изворите са съпоставени с наличната епиграфска, нумизматична и друга информация, за да се стигне до изводи за ранната биография на Максимин – неговото месторождение, съществените моменти от ранната му кариера, начинът, по който той става фаворит на войската и достига до трона на империята. За родно място на Максимин се определя общо казано областта на днешна северозападна България, която в края на III в. е била част от провинцията Dacia ripensis.

Второто събитие е провеждане на базар на книгата, в който ще се включат две академични издателства, а третото е посещение на Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.

About the Author :

Leave a reply