Ямбол е домакин на международна Лятна академия за дигитални умения в медиите за ученици

04Ямбол е домакин на международна Лятна академия за дигитални умения в медиите за ученици заедно със 134 СОУ “Димчо Дебелянов” – София. Специализираното обучение се провежда за втори път в България и се организира от най-голямата в света образователна неправителствена организация World ORT.

В лятната академия участват ученици на възраст от 14 до 17 години от Италия, Испания, Русия, Украйна, Естония, Израел и България. Целта е усъвършенстване на дигиталните умения на младежите при създаването на медийни продукти.

В Ямбол участниците посетиха Културно-информационния център Безистена и се запознаха с основните обекти от културно-историческото наследство на града, представени от Регионалния исторически музей в Ямбол. В следващите няколко дни обученията на младежите ще се провеждат на територията на Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“, където ще имат възможността да изработват свои дигитални проекти, свързани с древния град. В програмата са включени възстановки на военните умения на римски легионери и пресъздаване на елементи от бита и ежедневието на римски военен лагер, какъвто е бил „Кабиле“ в определен период от древността. Участниците в академия ще се запознаят и традиционни за региона обичаи  като кукерски игри, нестинарство и др.

02В предходната седмица от обучението, преминало на територията на столицата, учениците посетиха Българска национална телевизия, където се запознаха с начина на организация и излъчване на новинарските емисии, също така FM+ радио, където участваха в сутрешен блок, студио МегаХром, както и „Бояна Ню Филмс“, където използваха в работата си костюми, реквизит и декор от различни епохи.

Обучението се води в три направления: Цифрови видоепродукции,  Цифрова фотография за напреднали и Цифрови аудиопродукции. Ръководители са преподавателите Ивайло Иванов и Петко Кралев от 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ – София, което е и домакин на мероприятието, и Петър Тодорински, професионалист фотограф.

03 01

 

About the Author :