Ямбол достигна единадесето място по доходи

chelen 1С още едно място напред в класацията по доходи се е придвижила Ямболска област през последното тримесечие на 2018 г., показват данните на националната статистика. Със средна брутна заплата от 950 лв. регионът ни заема единадесето място, а ръстът за тримесечието е от 49 лв. Припомняме, че това са брутни доходи, които се равняват чисто на 737 лв., след като от тях се приспаднат задължителните 23 % удръжки

Ямболската средна заплата е с 632 лв. по-ниска от най-високия доход в страната – на работещите в столицата, които през последното тримесечие на 2018 г. са взимали средно по 1582 лв. и с 221 лв. по-ниска от средната за страната.

Осем области в страната имат средни доходи над 1000 лв. След столицата на второ място по средно възнаграждение е София област с 1144 лв., трета е Стара Загора – 1132 лв., на четвърто място е Враца – 1108 лв., на пето е Варна – 1099 лв. Шеста в класацията по доходи е област Габрово – 1031 лв., на седмо място е Пловдив – 1024 лв., на осмо – Разград – 1008 лв. Преди Ямбол по доходи са още само Бургас – 976 лв. и Русе – 952 лв.

И тъй като винаги се сравняваме и с комшиите, а този път сравнението е доста в наша полза, не бива да пропускаме и фактът, че ямболските средни доходи надвишават сливенските със 76 лв.

Явно липсата на работна ръка волю или неволю вдига и доходите в Ямболско, щом продължаваме уверено да се издигаме в класацията. Отделен въпрос е, че средните брутни доходи са много относителен показател, защото всеки сам знае колко получава, но те все пак са тенденция, която показва къде се намира нашия регион.

За съжаление все още доходите в обществения сектор надвишават с над 100 лв. заплатите в частния. В обществения сектор в Ямболска област взимат средно 1033 лв., а в частния 926 лв.

От статистиката, дават данни, че най-високо средно месечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2018 г. в Ямболска област са получили наетите лица в секторите „Добивна промишленост“, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Образование“, а най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт, складиране и пощи“.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата нараства с 13.5% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година.

В същото време статистиката отчита обаче намаление на наетите лица – за Ямболска област в края на декември те са 29 803 души, с 286 по-малко спрямо предходния месец, така че и сред работещите има спад, нищо че безработицата продължава да намалява.

Диана Иванова

 

About the Author :

Leave a reply