Ямбол – домакин на финала на Националната боксова лига

SAM_2362Ямбол, 14.11.2017 г.

Финалът на Националната боксова лига, който предстои да се проведе в Ямбол, бе официално представен като значимо спортно събитие днес на пресконференция в община „Тунджа“. Боксовата гала вечер ще бъде в зала „Диана“ на 24 ноември от 18.30 часа със свободен вход.

Пресконференцията беше водена от Атанас Николов – член на УС на Българската федерация по бокс, в нея участваха: ръководството на община Тунджа“ – кметът Георги Георгиев и заместникът му Станчо Ставрев, тримата най-изявени спортисти на община „Тунджа“, област Ямбол и република България за тази година – братята Даниел, Боян и Катин Асенови, техният треньор Димитър Мутафов, нашата съгражданка Красимира Ангелова, която трета година работи за Българска федерация по бокс, участва в екипите за организация и провеждане на международните състезания по бокс в България.

От тази година Българска федерация по бокс е с нов формат за провеждане на състезания по бокс, информира Атанас Николов. Въз основа на ранглиста от проведените SAM_2366републикански първенства се определят първите четирима във всяка една категория и тези състезатели оформят националната боксова лига. Тези четирима състезатели се срещат в три последователни кръга, като целта е всеки да играе срещу всеки и накрая след последния кръг да се излъчи победител в категорията и шампион в категорията на националната боксова лига. Вече са преминали две боксови галавечери – в Пазарджик и в София. Ямбол ще е домакин на последната, най-важна вечер на националната боксова лига, благодарение на заслугите на братя Асенови, техния треньор и община „Тунджа“. Важността й се определя от това, че именно тогава ще бъдат излъчени шампиони във всяка категория, ще им бъдат връчени купите, наградите и де факто ще приключи годината националната боксова лига. Мероприятията на Лигата протичат под формата на галавечери, като състезателите са разпределени условно в четири отбора. Всеки отбор си има собствен флаг, с него всеки състезател излиза на ринга и на пресконференцията бяха показани четирите знамена.

SAM_2375В подготвителната работа огромно съдействие ни оказаха от община „Тунджа“, това даде възможност мероприятието да е с вход свободен, подчерта Атанас Николов. Предишните два кръга на събитието, в Пазарджик и София, са били платени. Целта е финалната вечер в Ямбол да се превърне в истинско тържество на бокса.

Боян, най-малкият от тримата братя Асенови, миналият месец се е върнал от Европейско първенство по бокс за младежи в Анталия, Турция, с бронзов медал, съобщи Атанас Николов поредният успех на нашите момчета. Той е завоювал единия от двата медала за България от състезанието, и двата бронзови.

„Тези момчета, този треньор заслужават да играят пред една препълнена зала домакински срещи, за да станат още по-познаваеми. На тях им е нужно да играят пред собствена публика, за да могат хората да ги познават не само като имена, но и SAM_2364като образи. Защото те заслужават“, заяви Атанас Николов.

„Тази година, благодарения на тези три момчета сме най-добрите като клуб и като област, тъй като нито една област няма двама европейски шампиони, един бронзов и ред други много награди. Това е една малка община с много ентусиазирани ръководители и с много смели палави момчета, които показаха, че и селските деца могат да защитават честта на България на европейски, световни и други големи изяви“, каза треньорът Димитър Мутафов, който за пореден път благодари на община „Тунджа“.

Очакват се зрители от Сливен, Пловдив, Варна, от Русе – известният треньор Алексей Василев заедно с негови състезатели. Със съдействието на община „Тунджа“ са разпространени плакати за събитието в Стралджа, Елхово, Тополовград, в Стара Загора. Има рекламни материали във всички населени места на община „Тунджа“. Очаква се събитието да бъде истински празник на този спорт.

SAM_2359 SAM_2365

About the Author :