Ямбол домакин на Регионална среща на архитектите

SAM_2348Регионална среща на архитектите под мотото „Професия архитект – посоката днес“ се провежда днес и утре (3 и 4 ноември) в заседателната зала на „Диана палас“ в Ямбол. Домакин е Регионална колегия-Ямбол към Камарата на архитектите в България. Участват архитекти от регионалните колегии към Камарата на архитектите от район Югоизточен – Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

На откриването днес в 13.30 часа присъства председателят на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов, инж. Петър Филипов – председател на Областна колегия-Ямбол към Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, представители на архитектурни колегии от цялата страна – от Пловдив, Хасково, Кърджали, София-град, Варна, Габрово.

SAM_2339След дискусиите да изготвим нещо стойностно като предложения за изменения на закони, нормативна база и въвеждане на практики, пожела на присъстващите арх. Игнатов, който откри срещата. „Важно е да се чуе позицията на архитекта, защото тя е важна за обществото. Ние трябва да сме щастливи хора, защото като творци имаме възможност да изразим себе си в много сериозен мащаб в пряк и преносен смисъл, формираме пространства и обеми“, каза в приветствените си думи арх. Даниела Сивкова, председател на Регионалната колегия на КАБ.

Три са основните теми на дискусията – цената на архитектурния труд, продължаващата професионална квалификация и нова законодателна рамка  по устройството на територията. В края на кръглата маса ще се формулират констатации и предложения по темите, които да бъдат представени пред ръководните органи на КАБ с искане да се изведат като приоритетни задачи в дейността на професионалните организации.

SAM_2346„Инициативата на камарата е израз на желанието ни да променим законодателството в България така, че то да бъде осъвременено и равнопоставено с европейските законодателства и архитектите да носят повече отговорност, от тях да се изискват повече неща, да имат по-основополагаща роля в целия процес – не само при изготвяне на проекта, но и след това по време на строителство, за да може накрая сградата да е добра, коментира преди започване на срещата председателя на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов. „В момента един от основните проблеми е, че проектите сякаш се правят заради самите проекти, а не че продуктът на архитектурния труд е готовата сграда. Ние искаме да имаме хубави сгради по улиците, а не хубави проекти в папки. Затова концепцията на Камарата е, че трябва да направим нещата, както са в Европа и в напредналите страни – архитектите да носят повече отговорности, от тях да се изисква повече. Съответно и проектантската отговорност да бъде много по-стриктна и по-структурирана – да бъде за SAM_2341различни неща. В момента има една правоспособност, която важи за всичко. Хубаво е да има правоспособност за проектиране, правоспособност за контрол на качеството на проектиране – там трябва да са колеги с повече опит и други. Идеята на инициативата е да помогнем на обществото. Много важна е средата, в която живеем и работим в България и тя се гради по проекти, които се изготвят от архитекти и след това заедно със строителите правим реалност.“

Подобни регионални срещи се правят в цялата страна, за да могат по места да се чуят конкретните проблеми, за да се изготви цялостно предложение, което през Министерството на регионалното развитие и през Министерски съвет да бъде внесено в Народното събрание и да бъде внесен качествен, общоприет, полезен законопроект, уточни арх. Игнатов.

 

About the Author :