Ямбол вече има общински електромобил

 

Ямбол, 26.10.2021 г.

Новата придобивка е факт след внесено проектно предложение за финансиране по схемата за насърчаване на електромобили по Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/. Безвъзмездната финансова помощ от НДЕФ е в размер на 23 000 лева, съфинансирането от Община Ямбол – 27 262 лева.

Електрическото превозно средство ще помага за работата на общинските предприятия  “Комунални и обредни дейности” и “Паркове и зони за отдих и спорт”. Електромобилът ще бъде използван за сметосъбиране, почистване на зелени площи, поддръжка на площадите, пешеходните зони, паркингите и за други видове комунални дейности. Машината ще бъде полезна и при засаждането на растения, при тяхната поддръжка и поливане.

Енергоспестяващото превозно средство е от категория L7e с надстройка – тип самосвал. Новият електромобил е екологичен, не използва конвенционално гориво и е единственият в България от този тип с новото поколение литиево-йонна батерия с номинална сила 13 kWh. Времето за нейното зареждане е от 6 до 8 часа, а пробегът, който осигурява, е до 120 километра. Превозното средство е оборудвано с камера за задно виждане, има и отопление на кабината.

About the Author :

2 Comments to “Ямбол вече има общински електромобил”
  • Ямболия
    October 26, 2021 - Reply

    Това е бъдеще. Бензин,нафта,газ-минало.

  • Внос
    October 27, 2021 - Reply

    Електрокар с по-леки батерии.

Leave a reply