Ямбол беше домакин на първата среща от каманията на МВР “Заедно в превенцията на престъпността”

_MG_9538В Ямбол се проведе първата от поредицата работни срещи, организирани с в рамките на кампанията „Заедно в превенцията с престъпността“ – съвместна инициатива на МВР и Националното сдружение на общините. Искаме на място да анализираме ситуацията с битовата престъпност,  да вникнем в особеностите и най-важното – да успеем  да ангажираме институциите и властите на местно ниво  да предприемат мерки за ограничаване на проявите на битова престъпност, каза министър Румяна Бъчварова. Според нея направеният задълбочен анализ показва, че този проблем не може да бъде решен единствено от МВР,  тъй като в него има дълбоки и исторически насложени социални, образователни, демографски и др. фактори. “Затова искаме да работим в синхрон с местните власти и с държавните институции,  да сменим подхода и политиката – тя да е с акцент върху  превенцията и  да я осъществяваме на широк фронт,  в екипност с всички държавни институции.

_MG_9537В този смисъл е целта на поредицата от срещи е всички държавни институции и органите на местната власт да провеждат обща политика в рамките на своите правомощия за противодействие на факторите, които генерират битова престъпност.  На централно ниво сме изготвили план с над 113 мерки, предоставени от всяко министерство и институция, припомни министър Бъчварова. Искаме по аналог да разработим този модел във всяка област и община и да видим какво повече могат да допринесат  кметовете, социалните служби, каква по-добра организация да осъществим, за да постигнем по-добри резултати. Започваме активна работа крачка по крачка навсякъде”, разясни още вътрешният министър..

_MG_9518В първата работна среща в Ямбол, заедно с вътрешния министър бяха главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов и секретарят на Националния съвет по превенция на престъпността Лилия Борисова. Участваха представители на областната управа, кметове, структури на МВР и териториални структури на изпълнителната власт. В срещата бяха поканени 33 кметове на общини от Югоизточен район, който включва областите Ямбол, Сливен, Стара Загора и Бургас.

_MG_9520 _MG_9522 _MG_9524_MG_9528

About the Author :