Ямбол беше домакин на олимпиадата по география

DSCF9162В продължение на три дни – от 25 до 27 април, Ямбол беше домакин на Десетата юбилейна олимпиада по география, която се организира от Министерството на образованието и науката и от Регионалния инспекторат по образование. В нея взеха участие близо 70 ученици от 7 до 12 клас от 23 области в страната, класирали се в регионалните кръгове на олимпиадите по география. Ямболското участие беше от петима ученици от 9 клас – един от Гимназия „Васил Левски”, която беше и своеобразния домакин на олимпиадата, и четирима от МГ „Атанас Радев” и една 11-класничка от Гимназия „Васил Левски”. За юбилейното издание на олимпиадата ямболската ученичка Кристина Димитрова беше изработила специален знак. Организаторите на олимпиадата се бяха погрижили да организират богата програма на участниците.
Освен официалното откриване, което се проведе в голямата зала на община Ямбол, за учениците и техните ръководители беше организирана и програма за запознаване с историческите забележителности в региона. Беше организирано посещение на Етнографския музей, на музея на Бойната слава и Регионалния исторически музей, имаше и осигурен транспорт до Националния археологически резерват „Кабиле”, където учениците се качиха и на тракийското светилище „Зайчи връх”. Участниците имаха възможност да и видят Националната астрономическа обсерватория и планетариум. Засадено беше дърво, в което беше  вградена капсула с послание към участниците в XX Национална олимпиада по география и икономика.
Олимпиадата се проведе в три кръга, последният от които бе устен, председател на журито беше доц. Александър Сарафов. Победителите в олимпиадата ще бъдат участници в националния отбор, от който ще се изберат участниците и в международната олимпиада. Припомняме, че миналата година ямбол имаше участник в международната олимпиада по география – Петър Минков от МГ „Атанас Радев”, възпитаник на Радка Цингова.
Заключителният етап и награждаването на победителите беше в Художествена галерия „Жорж Папазов”.
В групата с най-малко участници – 11 клас, най-много точки събраха Борислав Дочев от София и Димитър Димитров от Бургас.
С най-добри резултати в категорията 8-10 клас са Даниел Господинов от Хасково, Кристиян Йорданов от Варна, Калин Димитров от София –област, Йохан Панев от Кюстендил и Микаела Цветкова от София.
При седмокласниците има седем класирани като лауреати, на първо място е Михаела Димитрова от Бургас.

Диана Иванова

About the Author :