Ямболско участие в работната група за преговори в сектор животновъдство

IMG_1236Председателят на Регионалната асоциация на млекопроизводителите и животновъдите –Ямбол д-р Георги Георгиев ще участва в работната група, която ще преговаря с Министерството на земеделието за решаване на проблемите в сектор „Животновъдство”, съобщи самият той за „Делник”. Това стана възможно, след като регионалната асоциация стана инициатор на първия протест на млекопроизводители и животновъди, в който се включиха земеделски производители от четири области – Ямбол, Сливен, Стара Загора и Пловдив. В протеста се включиха над 100 млекопроизводители и животновъди. Новият земеделски министър изпрати четирима експерти и директори на дирекции от земеделското министерство, за да чуят исканията на протестиращите. По този начин протестът се превърна и в разговор, защото производителите рядко виждат хора, които правят политиките в сектор „Животновъдство”.

IMG_1238

Тя заяви, че служебният земеделски министър е направил искания за компенсации за загубите от руското ембарго, но все още се чака отговорът на Европейската комисия.

В момента се извършва анализ какъв е вносът след въведеното ембарго от Русия и след това ще се потърсят мерки за противодействие, но при свободен европейски пазар, това е много трудно, казо още д-р Възелова.

Та допълни още, че документацията за обезщетенията за син език е готова и всеки момент ще започне плащането.

IMG_1246Протестиращите връчиха декларация със седем искания. Те настояват за гарантирана целогодишна цена на суровото мляко, за държавни компенсации при трайно понижение на цената, за защита на българското млечно производство от нерегламентирания и дъмпингов внос на мляко и млечни продукти от ЕС, за поетапно изравняване на българските субсидии с европейските, за сключване на договори между млекопроизводителите и млекопреработвателите, за ясна държавна политика след приключване на квотния период през 2015 г. и субсидиите за животните да се плащат своевременно в края на лятото, а не в края на годината, каквато практика се е наложила досега. IMG_1251IMG_1232

About the Author :