Ямболското сдружение “ДЕН” сред учредителите на “МИР 32” в България

изтеглен файлСдружение „Движение с екологична насоченост” вече е част от неформалната организация на местните инициатори на референдуми в България „МИР32”. Тя беше учредена на 3 септември в София на работна среща „Местните референдуми в България – настоящи проблеми и възможни решения”. Инициативата е по проект „Подобряване законодателната среда за референдуми в България чрез българо-швейцарско партньорство“, финансиран от Програмата за българо-швейцарско сътрудничество и от изпълняващите го партньори Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива и Център за демокрация- Арау, Цюрихски университет.

Участниците в срещата споделиха своя опит и проблемите, които са срещнали от местна и централна власт при организацията на граждански инициативи и референдуми. От „Движение с екологична насоченост” разказаха как настоящите общински съветници в Ямбол безцеремонно отмениха решенията на предходния местен парламент да не се допуска задлъжняване на общината с милиони левове по проектите за водния цикъл и регионалното депо без съгласието на гражданите, заявено категорично на референдум. И как съветниците от община Тунджа не подкрепиха правото на хората от селата Дражево и Хаджидимитрово да изразят чрез референдум волята си дали землищата на техните села да се предоставят за сметище на 5 общини. Обясниха и методите, които са използвали, за да убедят представители на 4 министерства да започнат работа по искането на 15 представителни граждански и неправителствени организации да се въведе законов регламент за отстояния на жилищни сгради от кариери, инсталации и производства, които увреждат здравето на хората.

От 44 искания на инициативни комитети за местни референдуми в страната от 2002 г. насам, само 18 са проведени успешно, 14 са отказани от общинските съвети, сочи проучване на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива. Общо 11 от референдумите са се провалили, заради законодателното изискване в прякото допитване да са участвали поне толкова граждани, колкото са гласували на последните местни избори. Недопустимо е за референдумите да бъде въведен минимален праг на брой гласували, при положение, че Изборният кодекс допуска кметове, общински съветници и депутати да се избират дори от 1 процент от избирателите, категорични са учредителите на „МИР32”. С шеговитото мото „Искаш ли мир, готви се за война”, те ще се опитат да привлекат повече граждани към идеята да защитават конституционното си право да налагат на своите избраници решения за развитието на своите населени места.

В рамките на проекта „Подобряване законодателната среда за референдуми в България чрез българо-швейцарско партньорство“ българо-швейцарски граждански и експертен екип ще разработи предложения за преодоляване на съществуващите законодателни пречки за местни и национални референдуми и други форми на пряко гражданско участие в България. След обществено консултиране ще бъде подготвена Зелена книга на прякото участие, която ще бъде предоставена на българските законодатели за извършване на необходимите промени за подобряване на правно-организационните условия за пряко участие на гражданите в управлението, заяви Даниела Божинова от Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

About the Author :