Ямболски човек оглави Центъра на книгата

ЖелевРоденият в Ямбол Светлозар Желев, лесно разпознаваем в средите на хората на словото, е вече шеф на Националния център на книгата в Националния дворец на културата. Целта на Центъра ще бъде да подпомага развитието на българската литература, да представя нейните автори извън България, да финансира превода на творбите им, както и да организира срещи между писатели у нас и в чужбина. Идеята на центъра е да си взаимодейства с държавните институции, университетите, училищата и други без да изземва функциите на държавата. Светлозар Желев има амбицията до края на януари 2015 г. да представи ясна програма за развитие на Център за книгата. Литераторът има богат опит в книгоиздаването, той бе маркетингов шеф на издателство „Колибри”, след това стана директор на издателство „Сиела”, което също е солидна марка в литературния „бранш”. За известно време Желев остана на „улицата” и откри свой сайт, наречен „Литературен гид”. Какво точно ще върши Центъра на книгата тепърва ще видим, вече има Консултативен съвет към него, в който ямболлията е поканил
Алек Попов, Ани Илков, Милена Фучеджиева, Радослав Парушев, Александър Шпатов, Жаклин Вагенщайн, Манол Пейков и Теодора Димова. Очаква се включване и на представители от Съюза на писателите, Съюза на преводачите и други културни институции.
Националният център за книгата в НДК се създаде с помощта на Министерството на културата и е подкрепен от Асоциация “Българска книга”. На хартия нещата звучат добре, какво обаче ще стане на практика, предстои да видим. Дотук около Светлозар Желев няма друг човек, свързан с нашия град, което може и да е предохранителна мярка, за да не бъде обвинен в локални пристрастия.

About the Author :