Ямболски ученици с първо място за демонстрация на мерки по оказване на първа помощ

1Първо място и специалната награда Български червен кръст извоюва представителният отбор с ученици от ПМГ “Атанас Радев” – Ямбол на пункта за демонстрация на мерки по оказване на първа помощ в XVII Национално състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, проведено в град Стара Загора от 26 до 28 юли 2019г.

Организатори на събитието са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерството на вътрешните работи и Националният дворец на децата при образователното министерство в партньорство с община Стара Загора и БЧК – Стара Загора.

2Надпреварата е част от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2018/2019г. и има за цел да се проверят уменията на учениците, свързани с оцеляването при бедствени и кризисни ситуации: последователност на действията на екипите при пожар, наводнение, радиационно замърсяване и др., оказване на първа помощ и способността да работят в екип при извънредни ситуации.

Участие взеха 112 ученици от 28 – те области в страната, като подготовката им се провежда от експерти на съответните Областни управления „Пожарна безопасност и защита на населението“ и БЧК.

В крайното класиране, след демонстрирането на  знания и практически от трите кръга на състезанието, отборът на  ПМГ “Атанас Радев” – Ямбол се нарежда на четвърто място след представителните екипи на МГ „Екзарх Антим“ – Видин, ОУ  „Отец Паисий“ – с. Жълтуша, област Кърджали и Шесто ОУ „Свети Никола“ –  Стара Загора.

Това е най-успешното представяне на отбор от град Ямбол, което е в резултат на старанието на учениците да усвояват ценни знания от своите обучители по различните теми и го нарежда в Златната лига на най-добре представилите се екипи в страната.

About the Author :

Leave a reply