Ямболски силуети: Генерала от Каргона

генерала от карогонаПостригал се е първи номер и прави обичайната си инспекция-разходка по центъра на Ямбол. Няма бърза работа, тук се поспре, за да загледа  нещо или някой, там позяпа, дълъг  е  денят, а Генерала  наистина  не  бърза. За утринната си обиколка  е сложил  дълъг, лекьосан шлифер, който му е почти до обувките. Обувките са  много големи и подпетени, за да е удобно на Генерала, а не да го стягат. Прав е, ако не довечера, то скоро ще има в града ни рок концерт или някоя друга публична проява с рок музиканти и краката му трябва да са отпочинали: рокът иска  себеотдаване. Генерала има  от това качество и влиза много често първи на дансинга на площада, за да напусне последен сцената.

Артист.

Около  Свети  Дух  и изборите, без  значение  дали  местни  или парламентарни, е харманът на Генерала. Тогава , както му е редът, основните политически сили ще се отчетат  с рок концерти, а нашият човек ще им помогне, като открие танците. Правил го е за нови политически формации, още се помни колко пот проля по време на митинга-концерт на  Бареков и неговата  партия „България без цензура”. Телевизиите също оцениха подобаващо страстта му и той се виждаше в целия си блясък на синия екран.

Какво време беше! Може би днес, утринта, и това да минава през остриганата първи номер глава на Генерала, защото  напоследък  рок изявите на площада  са малко. Твърде малко, а енергията му иска приложение. После, като отворят, ще мине и през  „Еврофутбола” срещу бирария „Дъблин” –  Генерала обича спорта , ала все няма пари, за да направи залози. Това може и да го измъчва, но може и да му е все тая  –  важното е, че се е набутал в навалицата.

Твърди, че името му е Иван Тодоров, и че е от Каргона. Може и първото  да е вярно, и второто, третото  обаче  е  най-точно – няма кой да обърка  Генерала. Неговите  качества  все още не могат  да изместят  Гошо Центъра  от сърцата на ямболлии, но  е  крайно трудно да се пребори някой  със славата на Гошо.

Генерала  няма  възраст, спокойно  може  да  е на  60, както  и на  50 години. Аз поне не съм чул някой да изясни въпроса  с неговата възраст, така че важи оная приказка: когато се родихме, той вече бе по улиците.

Полицията не изпитва никакви  проблеми  с  неговата  циркулация:  той нито проси, нито крещи. Мирно и кротко вдишва хлорофила по „Търговска”, и отмята сезоните.

Ако има кой да го почерпи една цигара, Генерала  е  благодарен, но  с  мярка. И не се натрапва, което  му  придава  класа. Ще палне цигарката  и ще повлече  дългия почти до обувките му шлифер  към  нови хора  и срещи.  Хората  трябва да се сменят, няма как, все някой  в този град работи, а това  е сериозен  плюс за Генерала, защото  шансовете за нова порция никотин се увеличават, пък  и  той  обича  шаренията.

Такъв  човек  не  е  за село – навикнал  в  Ямбол на голям  площад  и дълги улици, в малкото населено  място  той ще изчерпи за минутка  кислорода  си.

А денят е дълъг, времето  –  хубаво, като  минат  едните  избори,  наближава времето  за другите,  и  пак  ще забият тонколоните  рок  до  дупка. Генерала, всъщност, обича почти  всяка музика – тропал  е  ненаситно  на  не  едно  хоро, обича  и естрадната  песен, така  че дали ще  бъде „Ритон” или група „Сигнал”, за него не е проблем  –  и едните,  и  другите  са добре дошли.

Подобно на Гошо Центъра, и Генерала  обича  да общува. Често  няма  с кого, така че говори нещо на себе си. И явно се спогажда със себе си, защото няма печален ден за каргонлията. Утре пак  ще се пусне  бавно  по „Търговска”, броени  дни  преди  липите  да напомнят  за себе си. Броени  дни  и преди  Свети  Дух, Празника на Ямбол, където ще гостува вокалистът на група „Тото” Боби Кимбъл, както и някои от гласовете на ”Рейнбоу”.

Първият , който ще танцува  на сцената  пред тях  е този, дето  сега  шляпа  с  огромните си, не по  негов  размер обувки, и разхожда старият, също  далеч  по-голям  от размерите му, лекьосан  шлифер, из центъра  на града.

Генерала. Постриган  първи номер, с  вид на задрямал ягуар, на който му трябва само малко музика, за да се втурне…

Борислав Ненов

About the Author :