Ямболски районен съд оправда Каньо Канев по делото за клевета

DSC03048Ямболски районен съд оправда Каньо Канев по делото за клевета и обида, заведено срещу него от кмета Георги Славов, който предяви и иск от 20 000 лв. за нанесени му неимуществени вреди. Мотивите за оправдателната присъда ще бъдат написани и публикувани по-късно.

По-рано при пледоариите в съдебната зала адвокатът на кмета Станимир Кондев направи аналогия с кръвопускането за лечение на пациенти и използването на намерен на улицата пистолет „Колт” за „лечение” на обществото и заяви, че Каньо Канев и хората около него си мислят, че техните разбирания са единствено верни и са последна инстанция и никой няма право да им противоречи. Според него от идеите, проповядвани от Каньо Канев, и използването на пистолет „Колт” няма повече от крачка и едва ли не те си мислели, че трябва да пуснат „кръв на обществото”. Той изтъкна още, че трябва да има свобода на словото, но тя да се случва по нормалния ред, а не с клевети и обиди. Той поиска от съда  да наложи глоба на Каньо Канев като наказание и да удовлетвори изцяло предявения иск.

Адвокатът на Каньо Канев – Станимир Иванов, поиска оправдателна присъда. Според него посочените в исковата молба четири израза, за които се твърди, че са клевета и обида, не са конкретни и не са определени по време и място и затова могат да се приемат като оценка и гражданска позиция на Каньо Канев.

„Аз не дойдох да се прикривам, напротив, аз потвърдих, че съм ги казал тези неща”, каза при защитната си реч Каньо Канев и заяви: „Този северно-корейски маниер , който налагат в Ямбол, да плашат хората, да не могат да се изказват, това е нещо много уродливо. Никога не мога да си позволя в България да се върне това мракобесие, за което пледира адвокат Кондев. Ние да не можем да се изказваме, да не можем да търсим сметка на тези, които ни ограбват.

Искам да припомня, че не някой друг, а прокуратурата заведе тези дела и те нарекоха първи крадец Георги Славов, имаше и съдии, които бяха съгласни с това и го осъдиха”.

„Вие можете ли да си представите докъде е стигнало нахалството на този човек, който в канцеларията си има баня и тоалетна. Вярно, че той е партиен секретар, той надхвърли и Димитър Йовчев, който беше първия обитател на тази сграда. Ами как се назначават тези хора, всички тези уродливи неща, как да ги пресечем, г-н съдия, с мълчание, със съгласие, с лизане, ако щете. Отидете да видите какво става в общината, всички са заплашени и който шавне малко е уволнен. Всички са във функция от един престъпник. Това е моето много голямо огорчение. В мен има насаден един протест срещу този начин на управление на Ямбол. И ние да стоим и да си мълчим гражданите. Хлъзгаме се, спъваме се, падаме, канализацията мирише, тука се сипят милиони. Сградите ни падат, събарят се,  но ние всички учтиво трябва да си мълчим. Аз не плащам данъци, за да си мълча, а да търся сметка на тези негодници, които смазаха града и каквато и да е присъдата аз ще продължа, защото това е моята гражданска позиция”, каза в своя защита Каньо Канев и допълни: „Не съжалявам за нищо, прости ви моля като гражданин, ако може това нещо някак си да стигне до прокуратурата. Да се вземат някакви мерки. Ние живеем в този град, нашата работа е да направим едно общество, което да служи и на тези, които идват след нас. Затова трябва да проявяваме взискателност, към тези, които разполагат с нашите средства като начин на управление. Ние не само имаме право, ние имаме и гражданска позиция и изисквания към това управление да бъде честно и почтено.

Не може всичко да бъде смазано и да няма виновни за тази работа и ние да стоим тук и да сервилничим на един престъпник. Аз няма да го направя това.”, каза накрая Каньо Канев, а в последната си дума заяви, че не се чувства виновен.

Присъдата на Ямболски районен съд може да бъде обжалвана пред Ямболски окръжен съд.

About the Author :