Ямболски деца с успехи в Русия в различни сфери

1Две деца от училище “Любен Каравелов” в Ямбол се завърнаха от участие в Четвъртите международни детски спортни игри, провели се в руския град Казан от 13 до 19 май 2018 г. Това са 12-годишният шахматист Антоан Николов и Преслав Драганов на 14 г. – вратар на отбора по мини футбол. От България там е имало 10 представители – трима състезатели по шах, двама по плуване и петима по минифутбол. Събитието в Казан е организирано по програма на руската държава и е насочено към децата на руски граждани, които живеят в чужбина. Двете ямболски момчета обаче са стопроцентови българчета. Участват в игрите в Казан благодарение на Надежда Иванова – учител, председател на клуб “Съотечественик” в Ямбол и член на УС на Федерацията на Съюза на съотечествениците, обединяваща 40 клуба на руски граждани в цялата страна. Тя е убедена, че участието на двете български деца в игрите им дава възможност да се запознаят отблизо с днешна Русия, а и да изявят спортните си заложби.

Антоан Иванов е бил най-малкият участник в шахматните състезания, разказа самият той. Играли са всеки срещу всеки. Антоан е изиграл 11 партии, завоювал е 5,5 т. Отборът му е заел 19-то място от 61 държави и над 94  участници.

Преслав Драганов разказа, че българският отбор по минифутбол се е класирал на 5-то място от 14 отбора. Играли са две по 15 минути. Победили са представителите на Тунис, Турция, Канада, Туркменистан и Казахстан. Най-силни са били отборите на Германия и Русия, изиграли и финала.

По време на събитието децата от различните държави са се представяли със своеобразна визитна картичка. Част от тях са казвали четиристишия на руски език, показали как се играе българско хоро.

2Момчетата са впечатлени от това, че за пръв път са пътували със самолет, метро и корабче. По време на състезанията е имало дискотеки и Ден на победата, разглеждали са местните училища. Най-силно впечатление им е направило пътуване с корабче в Москва, което се оказало абсолютно непредвидено – случило се заради забавяне на полета.

“Много съм горд, че синът ми участва в игрите. Беше чест, че е поканен да участва в турнир с представители на толкова много държави. Представили са се много добре. Антоан тренира шах от 3-4 години, има 20 златни медала, над 11 купи, има много първи места”, сподели Иван Иванов, баща на младия шахматист.

3“Благодарен съм на госпожа Надежда Иванова за поканата за участие в международните детски спортни игри в Казан. Това беше голям шанс за Преслав, децата са очаровани от страната”, каза Янко Кънчев, баща на младия футболист.

Мирослава Грозева пък е ученичка в 11 клас в Математическа гимназия, родителите й са българи, но руската душевност и култура силно я привличат. През миналата година благодарение на клуб “Съотечественик” тя е била от 27 май до 17 юни в лагера “Артек”. Момичето разказа, че всъщност целият лагер е разделен на 8 по-малки, нейният се е казвал “Азьорной”, била е в  морски отряд. Преминала през обучение, включващо запознаване с устройството на 5лодката, различни команди при управлението й, учили се да правят видове морски възли, както и т. нар. семафория – знаци за букви с ръце, които да се ползват в случай на бедствие. Управлявали с гребла 6-местна лодка в Черно море. Преминали и изпит. Това беше едно много различно преживяване, никога не съм мислела, че аз мога да карам лодка, споделя момичето. Участвали във финално състезание между всички морски лагери в “Артек”. Най-емоционалното преживяване за нея обаче е била вечерта, когато отрядът й изпълнил Реквием по повод Втората световна война. Направили представление, с което показали как началото на войната повлиява на хората от различните възрасти. А после, край морския бряг, децата споделяли разказите на своите баби и дядовци от войната. “На моето поколение му липсва патриотичното възпитание, а там видях коренно различни неща – децата в Русия знаят историята си, знаят подвига на народа си”, споделя Мирослава.

6По време на цялата смяна децата са имали да изпълняват различни задачи. Сред тях – да представят една приказка, избрали си “Красавицата и Звяра”. Нямали много време за подготовка – час-два, заложили на импровизацията, което им донесло неподозиран успех. Имали различни екскурзии, вкл. до Севастопол. Мирослава учи руски език от пети клас, поддържа го чрез комуникацията си с деца, с които се е запознала в “Артек”.

Мирослава Грозева участва отдавна  със свои есета в литературни конкурси. Първият път конкурсът е бил на Фондация “Устойчиво развитие за България”, когато тя е 7 клас, наречен “Заедно в 21 век”. Първото й  есе е посветено на животните по време на Ленинградската обсада. Следващото й е есе се казва “Малките герои на голямата война” – то е за децата във Втората световна война. Смята го за най-силното и най-трудното, което е написала досега, защото след запознаването й с документални фотографии, с различни истории, тя казва: “това са емоции, които само могат да се почувстват”. След това участва в състезанието на Фонд “Руский мир”, където трябвало да разкаже за есетата, които е написала и какво е преживяла, докато ги пише. Спечелила трета награда – тя донесла третото й пътуване до Москва през ноември 2016 г. Преди това от Фондация “Устойчиво развитие за България” е била два пъти в руската столица. След два месеца й предстои ново пътуване, този път до Санкт Петербург, заедно с още едно момиче от Ямбол – Ани Пенчева. Това е образователно-познавателна екскурзия  за наградени деца,  участвали в различни конкурси, пояснява Надежда Иванова. Благодарение на клуб “Съотечественик” Мирослава Грозева е участвала и в множество конференции. Тя споделя, че не й е чужда идеята да учи медицина именно в Санкт Петербург. “Семейството ми са русофили. За мен любовта към Русия е най-естественото нещо за един българин и така трябва да бъде, защото ние сме близки народи. Това са братушките”, казва момичето с усмивка.

Светлана Чамова

 

About the Author :

Leave a reply