Ямболският театър подкрепя кампанията „Учи в България , завладей света”

комедия от грешкиЕдно събитие в Ямбол, през следващата седмица,  определено прикова  вниманието на младите  хора. Гостуването на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на 3-ти май с дипломния спектакъл на класа на проф. Ивайло Христов „Комедия от грешки”  е част от кампания на преподаватели и студенти да насочат вниманието към обучението в Академията и да заявят, че образованието в България също може да даде отлични резултати. Режисьорският прочит на Мартин Киселов  на комедията на Шекспир  разполага  зрители и участници в една и съща среда, и затова за съжаление местата са силно ограничени и много желаещи няма да могат да видят представлението.  ДТ „Невена Коканова”  има за свой приоритет подкрепата  на младите хора, посветили се на театъра и затова реши да продължи подетата от НАТФИЗ кампания „Учи в България , завладей света”, като покани до края на сезона още два дипломни спектакъла на абсолвенти от Академията.

Orkestar Titanik 2Само седмица след  „Комедия от грешки”, на 10-ти май, ще можем да видим силния режисьорски дебют на Дамян Тенев с „Оркестър Титаник” на Христо Бойчев, който много бързо  му донесе заслужено признание – Номинация „ИКАР” за 2017 г. След  по-малко от месец, на 6-ти юни, друг впечатляващ  спектакъл „Буре барут” на  Ана Батева  /клас проф. Пламен Марков/  ще се срещне с ямболските зрители.  Представлението е отличено   с две награди на фестивала „Лица без маски” в Скопие. Най-вълнуващото обаче  е,  че там младият екип е  имал удоволствието и честта  да изиграе този култов текст пред  автора, Деян Дуковски  и да получи  и неговата  отлична оценка.

буре барут1Дипломните спектакли на НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, доскоро бяха обречени на кратък живот -година, две и то само пред  софийската  публика. За радост повечето  театри  в страната вече осъзнават необходимостта да  показват  тяхната  сила и новаторство, а може пък и да разбират, че трябва да се зареждат  и те, и  зрителите им  с тази красива енергия  за по-дълго време и затова  поемат ангажименти  да се грижат за тях . Така „Оркестър Титаник” вече е в афиша на хасковския театър, а за наша радост  „Буре барут” от тази година ще бъде част от  репертоара на ДТ „Невена Коканова” Ямбол.

Да пожелаем успех на  кампанията „Учи в България, завладей света” и на всички, за които театърът е и ще бъде мечта и призвание!

Дияна Радева

About the Author :

Leave a reply