Ямболският театър започва репетиции на „Службогонци“

Ямбол, 10.02.2020 г.

Репетициите на „Службогонци“ от Иван Вазов– новото заглавие в афиша на Ямболския драматичен театър, започнаха днес. Освен местните артисти, като гост-актьори участват Мая Бежанска и Васил Драганов. Режисьор е Андрей Калудов. Премиерата ще е на 31 март.

„Чест прави на ямболския театър, че в този момент се спира на „Службогонци“, на Иван Вазов. В момент, в който по сцените на българските театри се ширят халтури, които предизвикват смях заради самия смях, които предизвикват сълзи, заради самите сълзи, които имат задължителното присъствие на телевизионни звезди и целят просто приятно прекарване на времето в театралния салон, ямболският театър отбелязва 170 г. от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов и 120 г. от написването на „Службогонци“. В този момент да оживиш една българска класика и то да прозвучи съвременно, това е задача достойна за един добър театър: първо – професионален и второ – художествено силен. Затова съм тук“, заяви на брифинг режисьорът на спектакъла Андрей Калудов. Той допълни, че актьорският състав на ямболския театър е на много добро ниво и отговаря на изискванията на една класика. Впечатлен е от професионализма в организационно отношение, а така също и от ямболската публика, която реагира точно на място – впечатленията му са от гостуванията на негови постановки, поставени други театри. Публиката е зажадняла е за нещо българско.

„Службогонци“ е претворявана на ямболска сцена точно преди 20 години. Режисьорът Андрей Калудов обещава да постави един автентичен Вазов, „нито една дума няма да бъде осъвременявана“. Той заяви, че категорично е за това да се запази автентичното в езика на класика. Така Калудов заяви своята позиция по повод разгорялата се полемика по повод „превода“ на „Под игото“ на осъвременен български език. Режисьорът сподели, че ние, съвременниците даже нямаме интерес да променяме езика на Вазов – в него има аромат, който ако бъде махнат, ще остане само едно изговаряне на думи. Той добави още, че героите на патриарха на българската литература са и много благодатни за режисьорска работа, защото „няма нужда нищо да им правиш, те са си такива, каквито са и днешните българи, взаимоотношенията са същите“. Андрей Калудов обеща все пак да бъде привнесен съвременен вкус към това представление чрез художествен ход, който е по-нов, приближава се донякъде до постулатите на Бертолд Брехт, без буквално да го следва, тъй като той е неприложим към класиката, каквато представлява Вазов.

На въпрос как е подбрал актьорския състав, който да бъде включен в спектакъла, Андрей Калудов сподели, че е бил поканен да гледа представление на ямболския театър, но за жалост в него не е участвал целият състав. Изборът е станал с помощта на директора на театъра. Има карт бланш в процеса на репетиции гъвкаво да може да прави промени, но режисьорът смята, че това няма да се наложи, като има пред вид биографиите и фотосите на актьорите. Сериозният репертоар, в който съставът играе, му дава основания да бъде спокоен.

Андрей Калудов за пръв път режисира в Ямболския театър, досега само е гостувал тук с постановки на театрите в Пловдив, Кърджали и Сатиричния театър.

About the Author :

1 Comment to “Ямболският театър започва репетиции на „Службогонци“”
 • Атанас Атанасов
  February 12, 2020 - Reply

  Темата касае театъра и затова трябва да разясним какви са ямболските театрали и какъв човек ги ръководи. Директор на театъра е Михаил Лазаров. Човек за затвора! Човек, който представя в театъра плагиатски пиеси и не плаща авторско право, за което вече театърът е осъждан от потърпевши автори, а директорът – наказван. Същият принуждава актьорите да лъжесвидетелстват в съда с цел да се докаже, че театърът не злоупотребява с авторски права и в момента заради тези лъжесвидетелствания Лазаров и някои актьори са разследвани от Прокуратурата.
  Общо взето, ямболските театрали начело с Лазаров не са хора на изкуството, а използвачи, които вечно реват, че нямат пари и си търсят богати спонсори. Някои от тези спонсори си перат парите използвайки театъра като параван и, естествено, се отблагодаряват на директора по подобаващ начин. За какво, например, шефът на “Алианс Агрикол” (главният спонсор на театъра) водеше на разни екскурзийки семейството на Михаил Лазаров из цяла Европа. Така ли е подпомагал развитието на културата в града, като е правел лични услуги на Лазаров и семейството му? Доста странно и подозрително спонсорство, не мислите ли?
  Сега виждам, че Енчо Керязов и кметът Ревански попадат в същия капан и са готови да финансират театъра с пари от общинския бюджет в името на някакво тяхно мъгляво и не много изяснено разбиране за “подпомагане на културата”.
  Моят съвет към тях и към хората от медиите, които им дават гласност е да се опомнят и, докато е време, да се разграничат от този престъпник Михаил Лазаров!

Leave a reply