Ямболският Музей на бойната слава разширява експозиционната си площ

01 (1)В ход е разширяване на експозиционната площ в ямболския Музей на бойната слава. В момента се ремонтират гаражните помещения в близост до входа на музея. Извършва се цялостна подмяна на покривната конструкция. Дейностите включват укрепителни работи по подпорните греди и разчистване на вътрешното пространство. Целта е помещенията да бъдат възстановени при максимално запазване на автентичния им вид.

В обновените зали ще бъдат експонирани ценните видове от немска бронетанкова техника с цел по-доброто им съхранение и опазване от влиянието на атмосферните условия. В момента танковете са разположени в двора на музея. Те са една от основните му атракции и се използват като естествен декор за възстановки на военни действия.

02 (1)Предвижда се експонирането на тежката техника в новите зали отново да пресъздава огнева линия от Втората световна война.

В процес на подготовка е и ремонт на още една допълнителна зала. Тя се намира в основната сграда на музея и ще доразвие експозицията, представяща българската военна история през призмата на ямболските военни формирования.

03 (1)Идеята е новото помещение да бъде посветено на представяне на Ямболската дивизия. Създадена още в 1886 г. като Трета пехотна дивизия, тя се прославя с превземането на Одринската крепост през 1913 г. По-късно, преобразувана в Седма мотострелкова дивизия, тя  е една от най-големите в страната до закриването й през 2002 г.

About the Author :