Ямболският драматичен театър пред премиера

6“Двубой” е най-новото заглавие на “ДТ “Невена Коканова”, което ще има своите първи представления на 27 април и на 9-ти май. Борислав Чакринов прави за втори път Иван Вазов в нашия театър и ето неговия анонс преди спектакъла.
Защо пак Вазов? Ами защото да се прави български театър без българска драматургия е немислимо. И защото отговорът на въпроса кои сме и какви сме днес, се крие там, в съкровищницата на националната ни класика. При Вазов. Защото опитът да приличаме на някой друг толкова години само е подчертавал инфантилизма на непорасналия ни народ.

И защото е комедия. Няма „ниски“ и „ високи“ жанрове, а само хубави и лоши пиеси. „Двубой“ на Вазов безспорно е един от бисерите на националната ни драматургия.” Сценограф на постановката е Христина Тасева, а в ролите очаквайте Николай Петров, Анатолий Ставрев, Яна Бобева, Цветелина Кънева, Галина Иванова, Михаил Лазаров, Волен Митев, Вълчо Янев, Димитър Димитров.

41 17

About the Author :

1 Comment to “Ямболският драматичен театър пред премиера”
 • Атанас Атанасов
  April 21, 2018 - Reply

  На журналистически въпрос дали е пристрастен към хазарта, директорът на Бургаския театър БОРИСЛАВ ЧАКРИНОВ отговаря:
  „Аз получавам достатъчно много пари, за да си позволя да живея в малко по-добри условия!”… Той твърди, че се издържал от хонорарите, които Министерството на културата му превеждало за всяка постановка – между 5 и 6 хиляди лева за всяка. Тази година Театърът готви осмата си постановка. „Направете сметка колко получавам от хонорарите!“”
  Извод: Всяка година Министерството на културата привежда на директора на бургаския театър хонорари на обща стойност около 44-45 хиляди лева, която сума той получава освен заплатата си, която е от порядъка на 3 хиляди лева. При това тук става въпрос за хонорари само на един директор на провинциален театър. А ако сметнем и хонорарите на останалите директори на театри, каква ли сума ще се получи?… Възниква и друг въпрос: Толкова ли е богато Министерството на културата, за да раздава такива суми на директорите?
  Продължение на статията:
  „На журналистически въпрос защо не пропуска ден без да посети казино „Палм“ на бул. „Христо Ботев“ в следобедните часове и откъде има пари да ги разиграва на машинките, шефът (на бургаския театър) отговори също така спокойно: „Парите са си мои и никой не може да ми диктува какво ще правя аз в свободното си време“, след което отпрати любезно екипа ни до асансьора.”
  Ето и цялата информация по въпроса на сайта на един бургаски вестник:
  https://www.flagman.bg/article/38834
  Изводът е един: Театрите са прекалено тежък товар за данъкоплатците и за държавния бюджет въобще.

Leave a reply