Ямболският драматичен театър е изиграл 152 представления пред над 25 хил. зрители през 2017 г.

IMG_0974Ямбол, 04.05.2018 г.

Ямболският драматичен театър “Невена Коканова” е изиграл 152 представления пред 25 044 зрители през 2017 г., съобщи на пресконференция днес директорът на театъра Михаил Лазаров. Това е обаче само един от показателите за даване на отличната комплексна оценка от Министерството на културата – нещо, което се случва за втора поредна година. Тази оценка олицетворява цялостната работа на отделните културни институти в страната – драматични театри, драматично-куклени театри, опери, балетно изкуство, куклени театри – 51 на брой, поясни Михаил Лазаров. Във въпросната комплексна оценка влизат различни показатели – репертоарна политика, постигане на баланс между български и чуждестранни заглавия, между класика и съвременни пиеси, образователни и комедийни спектакли, взаимодействие с местната власт, съвместни инициативи, приходи от продадени билети, брой зрители при турнета и на сцената-майка и др. – общо над 30 показатели.

“Щастливи сме, че попадаме в групата на театрите-отличници и то веднага след големите театри – Народен театър “Иван Вазов”, Театър Българска армия, Сатиричния театър, театрите в Русе и Бургас. Непосредствено след тях сме ние с нашите показатели и постижения”, отбеляза директорът на ямболския театър. Оценката няма материално изражение, тя има само морален характер. Михаил Лазаров призна, че няма представа кои показатели са надделели, тъй като за различните направления оценките се изготвят от различни дирекции в Министерството на културата.

От следващата седмица театърът започва репетиции на нов спектакъл – френската комедия “Мъжете предпочитат да излъжат” от Ерик Асу. Режисьор е Владимир Петков, поставил на ямболска сцена преди това пиесата “Всяка сряда от пет до седем”. Сценографията на новия спектакъл ще е на Жанета Иванова. Ще участват и по-младите актьори в трупата, както и по-възрастните й членове. Премиерата вероятно ще е през септември.

Нямаме право на капиталови разходи, защото нямаме собственост на сградата, отбеляза Михаил Лазаров. Той призна, че от ремонт се нуждае салонът, трябват по-удобни столове за зрителите, проблем е отоплението на залата и липсата на кафене за през антрактите, а покривът продължава да тече.

Редом с вечния проблем, че Ямболският драматичен театър е почти единственият в страната без собствена сграда, остава оптимистичното очакване, че догодина той ще отбележи 70 години от съществуването си. За рождена дата на театъра ни се смята датата 8 октомври 1949 г., когато е издаден актът за учредяването му като държавен културен институт и е изиграната първата пиеса – “Царска милост” от Камен Зидаров.

 

 

About the Author :

2 Comments to “Ямболският драматичен театър е изиграл 152 представления пред над 25 хил. зрители през 2017 г.”
 • Атанас Атанасов
  May 4, 2018 - Reply

  Вижте как се управлява театъра! Някакъв ненормален човек го ръководи като взема здравето на хората и от това прави икономии и отчита отлични показатели.
  Съдете по един такъв случай! През 2014 г. леля Ганка Жекова – гримьор и перукер, беше претърпяла операция от онкологично заболяване (Жената не е вече между живите. Светла й памет!) И тя беше принудена да дойде на работа още на седмия ден след операцията, защото… някой си идиот я бил накарал да дойде. Имало представление същия ден и нейното присъствие било много необходимо. А жената все още е била на легло, имала е незараснали рани от операцията и кървящи превръзки, но кой го интересува. Самата тя се оплакала после, че никак не била добре, но какво да се прави – работа, иначе оставаш без нея.
  Та питам се, какъв ли изрод трябва да си, за да постъпиш по този начин? Да вдигаш болната жена от леглото и да я задължаваш да работи… Може ли нормален човек да го направи това? И това не е само единичен случай, но се позовавам на него, защото е фрапиращ, да не казвам чудовищен.

 • Атанас Атанасов
  May 4, 2018 - Reply

  ОТЛИЧНА ОЦЕНКА ЗА КРАДЕНИ ПИЕСИ И ПЛАГИАТСТВО
  __________
  1 Ноември 2017, Сряда
  в. Десант

  Окръжен съд – Ямбол осъди Ямболския драматичен театър „Невена Коканова” заради нарушени авторски права, съобщиха от съдебната институция.
  Окръжните магистрати са постановили решение театърът да заплати на Юлиян Слабаков 3325 лв. за имуществени вреди и 2500 лв. неимуществени вреди като обезщетение за използване на негови текстове в постановката „Бременските музиканти” без да му е заплатено за това.
  Както вече „Десант” писа, това не е първото подобно дело на Юлиан Слабаков. Той вече е осъдил Благоевградския театър по сходен казус – използване на негови текстове и либрета в пиесите „Принцесата и свинарят” и „Бременските музиканти”, за което театърът му е заплатил над 23000 лв. различни обезщетения.
  Пиесата „Бременските музиканти” се играе в Ямболския театър от 2013 г. до сега. През 2016 г., след като Слабаков е предявил претенциите си за авторство, директорът на театъра Михаил Лазаров е възложил на актьора Волен Митев, за когото е известно, че има поетичен талант, да съчини нови стихове за пиесата.
  Но въпреки това новият вариант на стиховете не се играе, а се използва формално за пред проверяващи органи. Пиесата се играе в детски градини и начални училища и на практика там няма кой да контролира и проверява кой от текстовете се използва – на Слабаков или на Митев.

Leave a reply