Ямболският драматичен театър е изиграл 152 представления пред над 25 хил. зрители през 2017 г.

IMG_0974Ямбол, 04.05.2018 г.

Ямболският драматичен театър “Невена Коканова” е изиграл 152 представления пред 25 044 зрители през 2017 г., съобщи на пресконференция днес директорът на театъра Михаил Лазаров. Това е обаче само един от показателите за даване на отличната комплексна оценка от Министерството на културата – нещо, което се случва за втора поредна година. Тази оценка олицетворява цялостната работа на отделните културни институти в страната – драматични театри, драматично-куклени театри, опери, балетно изкуство, куклени театри – 51 на брой, поясни Михаил Лазаров. Във въпросната комплексна оценка влизат различни показатели – репертоарна политика, постигане на баланс между български и чуждестранни заглавия, между класика и съвременни пиеси, образователни и комедийни спектакли, взаимодействие с местната власт, съвместни инициативи, приходи от продадени билети, брой зрители при турнета и на сцената-майка и др. – общо над 30 показатели.

“Щастливи сме, че попадаме в групата на театрите-отличници и то веднага след големите театри – Народен театър “Иван Вазов”, Театър Българска армия, Сатиричния театър, театрите в Русе и Бургас. Непосредствено след тях сме ние с нашите показатели и постижения”, отбеляза директорът на ямболския театър. Оценката няма материално изражение, тя има само морален характер. Михаил Лазаров призна, че няма представа кои показатели са надделели, тъй като за различните направления оценките се изготвят от различни дирекции в Министерството на културата.

От следващата седмица театърът започва репетиции на нов спектакъл – френската комедия “Мъжете предпочитат да излъжат” от Ерик Асу. Режисьор е Владимир Петков, поставил на ямболска сцена преди това пиесата “Всяка сряда от пет до седем”. Сценографията на новия спектакъл ще е на Жанета Иванова. Ще участват и по-младите актьори в трупата, както и по-възрастните й членове. Премиерата вероятно ще е през септември.

Нямаме право на капиталови разходи, защото нямаме собственост на сградата, отбеляза Михаил Лазаров. Той призна, че от ремонт се нуждае салонът, трябват по-удобни столове за зрителите, проблем е отоплението на залата и липсата на кафене за през антрактите, а покривът продължава да тече.

Редом с вечния проблем, че Ямболският драматичен театър е почти единственият в страната без собствена сграда, остава оптимистичното очакване, че догодина той ще отбележи 70 години от съществуването си. За рождена дата на театъра ни се смята датата 8 октомври 1949 г., когато е издаден актът за учредяването му като държавен културен институт и е изиграната първата пиеса – “Царска милост” от Камен Зидаров.

 

 

About the Author :