Ямболският бизнес протестира против повишението на тока

DSC01573Не с площадни прояви, а с декларация, приета на кръгла маса в подкрепа на националния протест срещу повишението на цената на електроенергията, ямболският бизнес се обяви категорично против увеличението на тока.

На нея присъстваха представители на бизнеса и на работодателски организации – Моньо Тодоров, председател на Индустриална стопанска организация, която е към Българска стопанска камара, Стойчо Стойчев, председател на Ямболска търговско-промишлена палата, Илчо Илчев, съсобственик на „Диана кабел”, Георги Комитов – управител на „Хидросистем”, представители на синдикатите и на други ямболски фирми.

???????????????????????????????„Протестът е организиран от ИСА, ЯТПП, КРИБ, КНСБ, КТ „Подкрепа”, а уверен съм, че ще бъде подкрепен и от всички граждани”, каза Моньо Тодоров и допълни, че всички присъстващи плащат безхаберието на тези, които искат да повишават цената на тока.  Той уточни, че бизнесът е за реформи в енергетиката, но е против увеличаването на тока за промишлеността, което се дължи на безконтролното изтичане на средства в този сектор. Едно вдигане на цените на тока ще намали в още по-голяма степен конкурентноспособността на нашия бизнес, това ще доведе и до спад в износа, а продукцията на част от ямболските фирми е предназначена на 90 % за експорт, допълни Моньо Тодоров.

DSC01572Стойчо Стойчев призова присъстващите да се обединят около три основни пункта –  така структурираната енергетика в България убива бизнеса и влошава бизнес средата, тя се превръща в инструмент за изнудване на гражданите, а Законът за енергетиката, който само се преправя вече 60 г. се е превърнал в джунгла за организирано ограбване на гражданите и на бизнеса. Според него са необходими законови промени, за да не се оправдават управляващите и регулаторните органи, че законът изисква от тях увеличаване на тока.

???????????????????????????????Като представител на бизнеса Георги Комитов поиска да се прекратят всички договори за изкупуване на енергия, да се създаде енергийна борса, за да може всеки да прецени откъде да купува енергия, а законодателството да следи да не се създаде картел между производителите на енергия. Той се обяви и срещу това, че износителите на енергия не плащат „задължения към обществото”.

 

 

 

 

 

About the Author :