Ямболският административен съд започва обучения на ученици

20151020_124722Старт на образователна програма за ученици бе даден днес в Административен съд Ямбол. При откриването на кампанията присъстваха зам.-председателят на Административен съд Ямбол Димитринка Стаматова, която ще поеме и функцията на лектор в програмата, съдебният администратор на Административен съд Ямбол Жанета Трифонова – наставник и координатор на програмата, експертът „Връзки с обществеността” на Ямболския административен съд Катя Няголова, експертът от Регионален инспекторат по образованието – Ямбол Нанка Василева, както и директорът на Основно училище „Димчо Дебелянов” Стефка Бакалова.

20151020_125740Относно кампанията на Административния съд бе дадена информация, че тя е одобрена от Министерството на образованието и науката и съвместно с Регионалния инспекторат са договорени теми, с които децата да получават първоначална правна култура за съдебната система. Първите обучаеми ще са ученици от прогимназиален етап от Основно училище „Димчо Дебелянов”, като това ямболско училище участва за пета поредна година в програмата.

20151020_125838„Искаме да постигнем някаква, макар и минимална, разбираемост относно това какво точно се прави в съдебната система и самите деца, започвайки своето развитие, да получат първоначална правна грамотност. Надяваме се резултатите накрая да бъдат положителни и да има интерес и от други училища в нашия регион”, сподели при откриването на програмата експертът Катя Няголова.

Относно необходимостта от подобни обучителни програми зам.-председателят на Ямболския административен съд Димитринка Стаматова сподели, че като граждани на всяка една държава, децата трябва да имат минимална правна култура още в ранна възраст, а подобни дисциплини се изучават чак в гимназиалния курс в училище.

Директорът на партниращото училище Стефка Бакаловаказа сподели: „Това, към което се стремим, е да създадем у децата, такива понятия, знания и умения, че те да могат самостоятелно да живеят, след като завършат училище. Точно с тези допълнителни форми ние ще успеем да им създадем правилните умения: да не се страхуват от съда ако не нарушаваш закона, да познават институциите и да знаят как да се държат в тях”.

Първата от програмата за учениците бе „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структури на съдебната система. Висш съдебен съвет”. Всички фиксирани теми от програмата ще се провеждат по график в часовете на класа, а като лектор по програмата ще участва и съдия Валя Бянова.

Следващата лекция е на 15 декември. Програмата ще се осъществява в рамките на учебната година, като последната тема е на 31 май, когато ще бъде обобщено наученото и ще бъдат попълнени анкетни карти от учениците.

 

About the Author :