Ямболските социалисти дискутираха миналото, настоящето и бъдещето на социализма

DSC01575Проф. Максим Мизов – социолог и доктор по философия и доц. Евгений Кандиларов – историк, бяха първите гости на дискусионните клубове „Памет” и „Актуално” на Общинската организация на БСП – Ямбол.

Снощи, в навечерието на 9 септември, те участваха в дискусията „Социализъм – минало, настояще, бъдеще“.

Доц. Кандиларов очерта, че датата 9 септември е изключително важна, защото е повратна и дава началото на ново развитие на страната и затова БСП с право я празнува.

9 септември е и преврат в технически смисъл, и революция – една социална революция, една радикална промяна на българското общество.

DSC01601Според доц. Кандиларов 9 септември е успешен завършек на антифашистката съпротива на българския народ, която е част от общоевропейската антифашистка съпротива. Това дава възможност България да излезе от Втората световна война без да отбележи нова национална катастрофа.

Той подчерта, че 9 септември поставя началото на опита за модернизация на страната и за създаване на по-социално и по-хуманно общество. Въпреки критиките всички съвременни анализатори не отричат, че социализмът е модел на ускорена модернизация, на  индустриализация и издигането на държавата на по-високо ниво.

DSC01609Проф. Максим Мизов очерта проблемите на съвременното общество и пред лявата идея, която има над два века история, но и много предизвикателства пред нея.

Според професора трябва „да се инжектира” нов смисъл на старите идеи, от миналото да се вземе не пепелта, а искрата, за да запали душите на младите хора, но по един нов начин, защото те са различни по възприятия.

Той припомни, че „Спасението на давещите е в ръцете на самите давещи” и призова младото поколение да се раздвижи, обръщайки се към тях  „Вие ще се давите в тези времена. Ако искате да потънете, не действайте, ако искате да изплувате, борете се,  единствено лявата идея ви дава шамандура да се спасите”.

DSC01582 DSC01588 DSC01589 DSC01599 DSC01612 DSC01624 DSC01630

 

 

About the Author :