Ямболските огнеборци отбелязват професионалния си празник със Седмица на пожарната безопасност

SAM_1850През настоящата седмица – от 11 до 15 септември, огнеборците  от РДПБЗН – Ямбол отбелязват своя професионален празник със „Седмица на пожарната безопасност“. В тези дни ще се проведат различни мероприятия и празнични събития,  като голяма част от тях са насочени към децата, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР.

Стартът беше даден вчера, с празнична среща на огнеборци от РДПБЗН- Ямбол с малчуганите от ЦДГ „Пролет” в областния град. В интерактивна беседа децата се запознаха с професията ПОЖАРНИКАР   и с правилата за безопасно поведение при възникване на пожари, бедствия или други извънредни ситуации. Днес и утре такива срещи ще се състоят и в ОДЗ „Червената шапчица” и ЦДГ „ Пламъче”. Организирани са различни демонстративни занятия и демонстрация на пожарна техника в дните на отворени врати, които ще се проведат по служби в РСПБЗН – Ямбол на 13.09.2017 г. от 08:30 ч. и  в РСПБЗН – Елхово на 12.09.2017 г. от 09:00 ч.

За подобряване на взаимодействието при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, ще се състоят работни срещи с представители на местната власт и регионални структури. Предвиждат се срещи с ветерани.

По повод на професионалния празник на огнеборците – 14 септември,  със заповед на директора на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов с „писмена похвала” е награден един служител от РД ПБЗН- Ямбол, а 19 огнеборци са наградени с „писмена похвала” със заповед на директора на РД ПБЗН комисар Кольо Гяуров.

Тази година се навършват 112 години от Първия пожарникарски събор. На този форум 17 пожарни командири от страната се обединяват и приемат решение за създаване на пожарно дружество в България, с което се определя бъдещото изграждани и развитие на пожарното и спасително дело в страната. Във връзка с този исторически факт с решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември  е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

 

About the Author :