Ямболските математици – медалисти от Япония, се завърнаха удовлетворени от постигнатото

IMG_9971“Усещането беше страхотно, незабравимо. За това съм се подготвял цяла година. Връщам се с усещането за успех, защото взех това, което исках. Трудно беше, защото времето беше съвсем малко за голям брой задачи, конкуренцията беше доста голяма – между 200 човека от моя клас, общо 1 900 човека от всички класове”, сподели 15-годишният Иван Георгиев, ученик от ПМГ “Атанас Радев”, който се завърна със сребърен медал от Фукуока, Япония. Заедно с Божидара Амуджиева и Гергана Александрова – тримата участваха в международното състезание World Matematics Invitational, WMI 2019 г. и завоюваха общо четири медала.

“Изпитвам удовлетворение, защото много се подготвяхме. Благодарим на директора на училището и на нашата учителка по математика г-жа Цеца Комитова за часовете, които ни отделиха, за да ни подготвят само двамата, освен тези в училище”, бяха думите на сребърната медалистка Гергана Александрова. “Беше интересно да се запознаем с култура толкова различна от нашата. Екскурзоводите ни се стремяха да ни покажат колкото се може повече нови неща, да разгледаме за краткото ни време такава впечатляваща страна като Япония, техните храмове…”, каза още момичето. Тя призна, че през свободното си време решава и задачи, но не прави само това – обича и да излиза с приятели, да си говорят, да прекарват време заедно. Разказа, че Япония я е впечатлила с това колко механизирано е всичко там, имали са възможност да гледат шоу с роботи – един танцуващ робот, който е проект на Хонда – музеят е бил техен, разгледали са различни техни проекти. Иван е впечатлен от развитието на Япония, ала е поразен и от изключителната чистота там.

IMG_9973“Постигнатото е резултат от многогодишен труд. Божидара Амуджиева е пети клас, първа година в нашата гимназия, но Иван и Гергана са в осми клас и четири години вече работим за тяхното развитие”, каза Евгени Иванов, директор на ПМГ “Атанас Радев”. “Изявите им не са такива за първи път. Те вече три години участват във всички национални състезания и олимпиади, свързани с математика и не само математика. Тази година за трети път се явиха и спечелиха медали за нашата гимназия: на международния турнир за купата на Белградската национална математическа гимназия, миналата година имаха награда от същото това състезание, което е с разменени домакинства и се проведе в Тайланд и тази година вече в Япония постигнаха едни прекрасни резултати, с които, ще цитирам тяхната учителка по математика Цеца Комитова – вече можем да погледнем спокойно към света и светът да погледне спокойно към нас”.

Всяка година това математическо състезание -World Matematics Invitational, WMI, се провежда в различни държави, тази бе организирано в префектура Фукуока на остров Кюшу, Япония. Даровитите ни ученици се състезаваха с 1900 математици от предучилищна възраст до 12 клас от 25 държави, за да представят достойно България, Ямбол и своето училище. Индивидуалното състезание се проведе в два кръга по 40 минути. В първия кръг състезателите решаваха 15 задачи, а във втория – 10 логически задачи с по-висока трудност. От участниците се изискваше бърза мисъл и концентрация след дългото почти едно денонощие пътуване до далечна Япония. Награждаването беше на 18 юли.

 

 

 

About the Author :

Leave a reply