Ямболските лични лекари спират да работят от утре

DSC08782Общопрактикуващите лекари от Ямбол организираха едночасов ефективен протест срещу новия служебен рамков договор, който им налага Здравната каса.

В протеста се включиха  32 от общо 35 общопрактикуващи лекари в Ямбол. От 11 до 12 часа те преустановиха работа с пациенти, за да изрязат своя протест и да вземат решение как ще продължи той от тук нататък. Лекарите настояват да продължат да работят по стария рамков договор, докато не бъде подписан нов, а не да се въвежда служебен рамков договор чрез новата наредба. Според тях това решение няма да доведе до нищо по-добро нито за пациентите, нито за лекарите. Те припомнят, че имат доверието на своите пациенти, което печелят на всеки шест месеца, и затова защитават и техните интереси. На всеки етаж на поликлиниката беше осигурен дежурен кабинет за неотложните случаи на пациентите.

В послание към пациентите протестиращите лекари твърдят, че не са съгласни те да бъдат заблудени и че не приемат липсатана средства и лошите правила вздравеопазването, защото всеки „гордо спестен лев от средствата за здравеопазване означава лев, който пациентите ще трябва да платят от джоба си без значение, че са здравноосигурени.

„Настояваме за истинско подобряване на условията за лечебно-диагностичен процес и профилактика в нашите практики, за намаление на опашките пред кабинетите”, казват още лекарите и обясняват, че на всеки егаж е осигурен дежурен кабинет за пациентите.

„Омръзна ни да бъдем между чука и наковалнята, от една страна между пациентите, които с право имат повече претенции към нас, а от друга страна към Здравната каса, която постоянно ни пречи да бъдем истински лекари, като ни вменява всяко тримесечие едни регулативни стандарти, с които ние трябва да се съобразяваме. Административната ни работа става все повече и по-малко истинската лекарската. Всички тези неща, натрупани с годините вече прелива чашата и ние решихме да стачкуваме ефективно”, обясни д-р Данаил Ибришимов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Ямбол. Д-р Свобода Орфани, се възпротиви срещу твърдението, че лекарите от Спешната помощ били срещу техния протест: „Политиката е разделяй и владей, да настройват колегите от Спешен център, че ние ще оставяме болните и те ще ги поемат, няма такова нещо. Ние поемаме амбулаторно болни, т. е. те не са спешно болни. Проблемите са общи, ние стачкумаве за болните, ние не стачкуваме за нашите заплати”.

Д-р Атанаска Петрова обясни: „ В края на месеца винаги няма направления, винаги връщахме пациентите за началото на месеца, това е хроничен недостиг. Аз мисля, че нещата трябва да е правят не от хора, които не са стъпвали в кабинет, нещата трябва да се правят от реално работещите хора. Не може реформа да се прави от хора, които не познават спецификата на работа”

Пациентите от своя страна подкрепиха протеста на лекарите, макар да се наложи да изчакат един час, за да бъдат прегледани. „ Те са прави за себе си и се грижат най-вече и за нас, каза жена, която водеше дете на преглед и обясни, че един час трябва да чака да мине детето на лекар. „Може ли в цяла Ямболска област да има пет легла само в ушно отделение, а ще се разкарват с коли по 300 000 лв.”, се разпали друга жена, която беше категорична, че човекът с шалчето – т. е. здравния министър трябва да си ходи. Друга жена обясни защо подкрепя лекарския протест: „Подкрепям го, защото не може да се полага една хилядна част  от талона и само един талон за цялата година. Здравният министър така ли се лекува с една хилядна част от талона. Всеки има нужда от специалист да се прегледа, и колко пъти в годината – един път. Защо след като си плащаме здравните осигуровки, къде ни отиват тогава осигуровките”.

От утре ямболските лекари решиха да стачкуват ефективно през целия ден. Това ще създаде проблем на хронично болните,  защото няма да има кой да им предпише лекарства.

About the Author :