Ямболските истории на Корпоративна търговска банка – Мадлена Трайкова

ec9df61fac9d05bd45a9996611e7ecb8_XLУправителят на обявената за продан в Ямболския съд на 5 май тази година поради необслужвани кредити „Као какао бул” ООД Мадлена Трайкова се оказа, че има зад гърба си и други крупни бизнес сделки. Явно е имала и мощни покровители, защото й помага при една от сделките не кой да е, а Делян Пеевски.

В бизнес скандала е замесен и настоящият лидер на БСП Корнелия Нинова, която по онова време, 2007 г., е заместник-министър на икономиката. В историята са забъркани и Браншовата организация на мелничарите, главният прокурор и Агенция „Държавен резерв  и военновременни запаси”. Мелничарската организация сезира главния прокурор, защото фирма „Мадли ЕООД ”, на която е собственик тогава Мадлена Трайкова, няма още лиценз за такава дейност, а според хората от този бранш, чрез приложената схема държавата ще бъде ощетена с 3 000 000 лева.

Скандалът става заради пшеницата – най-обичаната култура в България. Според Нинова продажбата й била неоснователна, защото запасът от жито в резерва е щял да падне под задължителния праг от 400 000 тона. Освен това агенцията, за която отговаря Делян Пеевски, е решила да продава през февруари, когато все още е рано да се прави прогноза каква ще е реколтата през годината. Третото възражение е за предложения начин, по който да бъде извършена сделката за 50 000 тона от житото – през Софийската стокова борса чрез замяна, като избраната фирма ще се ангажира да върне същото количество след време.

Въпреки възраженията на Нинова, пшеницата е освободена. Месец по-късно Съюзът на мелничарите сезира прокуратурата за сделката и подробно описа схемата, по която резервът се източва с над 3 млн. лв.

Сделката е осъществена на 14 март 2007 г. на Софийската стокова борса между брокери на държавния резерв и фирмата “Мадли” ЕООД, регистрирана в София и 100% собственост на Мадлена Димитрова Трайкова. Резервът продава 50 000 тона пшеница по 292 лв. за тон без ДДС. Фирмата обаче не плаща и стотинка, а се ангажира до 5 месеца да достави 52 500 тона зърно от предстоящата реколта. “Мадли” ЕООД веднага продава житото и получава около 12 млн. лева в брой. Тъй като новото жито, което трябва да върне на резерва, ще се купува през август, е логично тогава цените да са доста по-ниски – 160-170 лв. на тон. Така чистата печалба за фирмата е поне 3 млн. лева.
Трайкова , която е направила четири ипотеки в Корпоративна търговска банка на стойност близо 9 700 000 лева, залагайки все краварниците в село Веселиново, община „Тунджа”, се появява в играта едва след 2000-та година. Проучвания показват, че дамата купува дяловете на Валери Карадачки и Светозар Томанов във фирма „Стивал”ООД през 2004 и 2006 г., и преименува фирмата на „Мадли”. Преди това тя вече е участник в друга фирма, „Бургас мийт”, основана през 2003 година. Там неин партньор е Величко Иванов Сяров, а фирмата е обявена в несъстоятелност.

Има свързаност между нея и фирмите „Као какао бул” ООД и още няколко юридически лица. Странно, а може би съвсем логично, там, където е седалището на „Као какао бул”, както и на другата фирма на Мадлена Трайкова е квартал „Красно село”, булевард „Цар Борис Трети”, номер 159, етаж 6.  На същото място се намира и ТВ 7, където се вихреше Николай Бареков, един класически пример за трагикомедията в българския обществено-политически живот, а на партера има клон на Корпоративна търговска банка.

Явно съседите са се разбирали твърде добре, щом Цветан Василев и неговите служители допускат четири ипотеки за базата в село Веселиново, община „Тунджа” и то за близо 10 милиона лева.

Банката сега е в несъстоятелност, а „огромните” инвестиции на „Као какао бул”ООД, са оценени от съдия-изпълнител едва за малко над един милион лева.

Идеите – наши, бензинът – от вас, както са казали още съветските сатирици Илф и Петров.

Борислав Ненов

About the Author :

Leave a reply