Ямболските зърнопроизводители изчакват, решават за протеста утре

Stoyan-AleksandrovЯмбол, 29.03.2018 г.

Ямболските зърнопроизводители изчакват резултатите от срещата на земеделските браншови организации при министър-председателя Бойко Борисов и утре вечер ще се съберат, за да вземат решение как да действат, научихме от Стоян Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в област Ямбол. „Ако се реши положително за нас, няма да има протест. Иначе решението на националния УС на Съюза на зърнопроизводителите е за протест по места на 3 април, който да се изразява в демонстративно зареждане по бензиностанциите. Това неминуемо ще доведе до затваряне на пътища –  като се струпат стотина трактора, няма да има как да се минава“, допълни той.

Поводът за недоволството е законопроектът за търговия с нефт и нефтени продукти.

„Надяваме се официалното изявление на министър-председателя Бойко Борисов да е за включване на точка в закона, в която пише, че той не се отнася до земеделските производители или че няма да го внасят в парламента, докато не се напишат текстовете така, че нас да не ни засягат“, каза още Стоян Александров. Надеждите му се основават и на това, че министърът на земеделието поддържа техните искания, както и това, че земеделските производители не са търговци на гориво, а крайни потребители и трябва да бъдат изключени от този закон.

Според земеделците, промените в новия закон за горивата, могат да доведат до редица фалити в сектора. Законопроектът вече беше гласуван на първо четене от парламентарната комисия за борба със сивата икономика, макар браншовите организации да алармираха, че той ще принуди огромна част от малките и средни фирми да затворят.

About the Author :